Kluczowy składnik. Chroni przed niewydolnością żylną, oczyszcza jelita z zalegających resztek

Z niewydolnością żylną, której jednym z objawów są żylaki, zmaga się nawet 25 proc. kobiet i 15 proc. mężczyzn. Wśród czynników ryzyka nieodwracalnych zmian w ścianach żył wymienia się dietę. Eksperci zauważyli, że w tych częściach świata, w których spożywa się błonnik, problem niemal nie występuje. Autorzy pracy zwracają uwagę, że kondycję żył mogą poprawić także takie naturalne składniki jak nasiona babki płesznik czy pektyna.

Warto włączyć do diety błonnikWarto włączyć do diety błonnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Żylaki. To nie jest tylko defekt kosmetyczny

Jak informują eksperci z Mayo Clinic, żylaki widoczne są pod powierzchnią skóry w postaci ciemnofioletowych lub niebieskich żył, które "wydają się skręcone i wybrzuszone, często przypominające sznury".

Choć nie zawsze, to mogą powodować szereg dolegliwości, takich jak ból i uczucie ciężkości nóg, skurcze mięśni i obrzęki w podudziach czy świąd wokół jednej lub kilku żył. To skutek osłabionych lub uszkodzonych zastawek żylnych umożliwiających krwi cofanie się i gromadzenie w żyłach. Ten stan odpowiada za rozciąganie ścian żył i ich deformację.

Płeć, ciąża, wiek czy otyłość i siedzący tryb życia lub malformacje naczyniowe to główne czynniki rozwoju nieprawidłowości w obrębie żył, ale może się do nich przyczyniać także nieprawidłowa dieta.

Dlaczego błonnik warto spożywać z wodą?

Eksperci na łamach "The Clinician's Handbook of Natural Medicine" przyznają, że w tych częściach świata, w których dieta mieszkańców obfituje w błonnik, żylaki są rzadko spotykane.

Dieta, która zapobiega niewydolności żylnej

"Dieta bogata w błonnik jest najważniejszym sposobem leczenia i zapobiegania żylakom (i hemoroidom)" – piszą eksperci.

Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest wchłaniana ani trawiona w organizmie ludzkim. Działają niczym miotełka, która czyści jelita z zalegających resztek i ułatwia wypróżnianie. Jedna z frakcji błonnika służy również niczym wypełniacz, który zapobiega przejadaniu się, dając sytość.

Produkty pełnoziarniste to bardzo dobre źródło błonnika
Produkty pełnoziarniste to bardzo dobre źródło błonnika © Pixabay

Tymczasem to właśnie problemy trawienne pod postacią zaparć i konieczność większego wysiłku podczas oddawania stolca mogą zwiększać ciśnienie w jamie brzusznej, osłabiając żyły, co sprzyja żylakom lub hemoroidom.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać 25 g błonnika dziennie.

Dobre źródła błonnika to:

  • pieczywo pełnoziarniste (ok. 6-9 g błonnika na 100 g produktu),
  • płatki owsiane (ok. 6g/100g) lub żytnie (ok. 11 g/100 g),
  • owoce – np. porzeczka (ok. 8 g/100 g), maliny (ok. 6 g/100 g),
  • czerwona fasola (25 g/100 g),
  • warzywa – np. brukselka (ok. 5,4 g/100 g), marchew (ok. 3,6 g/100 g),
  • orzechy i pestki (6-8 g/100 g w zależności od rodzaju).

Autorzy pracy zwracają uwagę, że kondycję żył mogą poprawić także takie naturalne składniki jak nasiona babki płesznik czy pektyna, które wspomagają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i ułatwiają wypróżnienie. W diecie nie powinno zabraknąć także owoców jagodowych, które zawierają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym czy wreszcie - rutyny wzmacniającej żyły. Można ją znaleźć m.in. w owocach czarnego bzu, kwiatach lipy oraz głogu, a nawet w marchwi, pomidorach, jabłkach i batatach.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka