Sposoby walki z nadwagą
W pozbywaniu się zbędnych kilogramów pomocne będą suplementy dostępne w aptekach. Jednak ich skuteczność rozwinie się w pełni dopiero wtedy, gdy zastosujemy niskokaloryczną dietę i naszą codzienność urozmaicimy nieco większą niż zwykle aktywnością ruchową. Mamy wówczas prawo oczekiwać zdecydowanych rezultatów.
Większość suplementów wspomagających odchudzanie działa w oparciu o mechanizm "spalania" (utleniania) cząsteczek tłuszczów. Proces polegający na zwiększeniu ilości spalanego tłuszczu w komórkach naszego organizmu nazwany został termogenezą. W wyniku tego procesu wytwarza się dwutlenek węgla i woda. Dodatkowo wydziela się znaczna ilość ciepła. Energia cieplna wraz z produktami tej reakcji (woda i dwutlenek węgla) wydalane są z ciała poprzez skórę, płuca i wydzieliny. W ten sposób, oprócz szczupłej sylwetki zyskujemy również ciepło - jako produkt uboczny reakcji. Na zasadzie spalania tłuszczów oparty jest mechanizm działania m.in. zielonej herbaty, gorzkiej pomarańczy, pieprzu czarnego, spiruliny, czy kofeiny. Sprawdźmy jak ten mechanizm działa.
1. Moc zielonego naparu
Popularny w Azji od tysięcy lat, napar z zielonej herbaty posiada nie tylko walory smakowe, ale także wiele cennych substancji czynnych mających działanie lecznicze. Oprócz właściwości przeciwnowotworowych i przeciwmiażdżycowych, ekstrakt z zielonej herbaty można z powodzeniem zastosować w kuracji odchudzającej. Naukowcy z Uniwersytetu Genewskiego udowodnili w badaniu z 1999 roku, że niektóre substancje znajdujące się w wyciągu z zielonej herbaty (m.in polifenole) mają zdolność utleniania ("spalania") kwasów tłuszczowych.
2. Odchudzające cytrusy
Gorzka pomarańcza posiada nie tylko inne walory smakowe niż pomarańcza tradycyjnie występująca na naszych stołach, ale dodatkowo posiada właściwości ułatwiające zamianę przyjętych z pożywieniem kalorii na ciepło, zamiast odkładania ich w postaci tłuszczu. Za to działanie odpowiedzialne są dwie substancje: synefryna i oktopamina. Wzmagają one metabolizm tłuszczów, hamują łaknienie i działają ogólnie pobudzająco podwyższając wydolność organizmu (np. wzrost tolerancji na wysiłek fizyczny). Rozkład tłuszczów (tzw. lipoliza) odbywa się za pośrednictwem receptora znajdującego się w komórkach tłuszczowych. Efektem ubocznym spalania cząsteczek tłuszczu jest energia cieplna wydzielana podczas reakcji spalania. Systematyczna suplementacja ekstraktu z gorzkiej pomarańczy jest szczególnie polecana osobom aktywnym fizycznie, które dodatkowo chciałyby zyskać i utrzymać smukłą sylwetkę.
3. Pikantna walka z nadwagą
Pieprz czarny, znany nam na co dzień jako niezastąpiona przyprawa poprawiająca smak wielu potraw, pojawił się także na półkach aptecznych. Każdy z nas poznał ostry, niekiedy wręcz gorzki smak pieprzu. Ale czy wszyscy znamy walory lecznicze jego ekstraktu? Substancja znajdująca się w nim stymuluje bezpośrednio receptory termiczne w naszym organizmie. Prowadzi to do uruchomienia procesów termorgulacyjnych i wzmożonej emisji ciepła poza organizm. Efektem tego jest intensywniejsze spalanie i większe zużycia tłuszczów zapasowych.
4. Organizmy morskie wspomagające odchudzanie
Żyjąca w zatokach morskich sinica z rodzaju Arthrospira zawiera osiem razy więcej białka niż taka sama ilość mięsa, ponad dwadzieścia razy więcej beta-karotenu (źródło witaminy A) niż marchewka oraz kwas gamma-linolenowy (GLA), który możemy znaleźć również w nasionach ogórecznika i wiesiołka. Z rośliny tej wyizolowano również unikalną substancję, penylaninę, która powoduje wzrost przemiany materii. Alga, o której mowa, nosi zwyczajową nazwę spiruliny. Jaką korzyść ze stosowania spiruliny mają osoby z nadwagą? Gdy zaczynamy się odchudzać ograniczamy spożywanie wielu produktów, co w efekcie powoduje niedobory ważnych substancji. Spirulina zawierająca wiele z nich m.in. witaminy z grupy B, witaminy: C, D, E, K oraz beta-karoten, magnez i duże ilości białka) może być stosowana jako uzupełnienie ich braków. Dodatkowo charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów i jest niskokaloryczna. Wspomniana penylanina oraz aminokwas tyrozyna przyspieszają metabolizm tłuszczów (na drodze spalania). Te cechy spiruliny czynią ją niezastąpionym suplementem wspomagającym odchudzanie dostarczając przy tym niezbędnych substancji odżywczych.
5. Używka w filiżance chroniąca przed nadwagą
Jej pobudzające ośrodkowy układ nerwowy i moczopędne właściwości znane są wszystkim smakoszom czarnego trunku. Kofeina jest alkaloidem (silnie działająca roślinna substancja) o szerokim spektrum działania. Coraz częściej, działanie kofeiny wykorzystywane jest do produkcji suplementów diety wspomagających odchudzanie. Prześledźmy po kolei mechanizmy działania tego alkaloidu. Tuż po spożyciu kawy następuje wzrost stężenia glukozy we krwi. Aby glukoza znalazła się we krwi, musi zostać przetransportowana z komórek, w których jest magazynowana. Proces ten zostaje zainicjowany przez kofeinę. Wysokie stężenie glukozy we krwi powoduje spadek uczucia głodu na pewien okres czasu. Kolejnym ważnym działaniem kofeiny sprzyjającym odchudzaniu jest zwiększenie ogólnego metabolizmu naszego ciała nawet do 10%. Jednak pamiętajmy, że nadmierne spożywanie kawy (i suplementów zawierających kofeinę) powoduje ciągły stan podwyższonego metabolizmu, co może skutkować zaburzeniami snu i pamięci. Częste pobudzanie organizmu skutkuje zachwianiem równowagi. Przejawia się to następowaniem po fazie szczytu aktywności umysłowej i fizycznej, fazy zmęczenia i osłabienia organizmu. Kofeina uważana jest za stosunkowo silny "spalacz tłuszczu" (tzw. termogenik). Już dawka 300 mg kofeiny na dobę (ok. 2-3 filiżanki kawy) wywołuje efekt termogeniczny. Następujące po sobie reakcje spalania cząsteczek tłuszczów wyzwalają energię cieplną.