Jak przejść na wegetarianizm?

Coraz więcej osób ceni sobie właściwości diety wegetariańskiej. Rzeczywiście jest bardzo zdrowa. Zawiera niską zawartość tłuszczów, co pozwala zmniejszyć ryzyko cukrzycy i ataku serca. Sprawdźmy, które produkty w tej diecie są najbardziej wartościowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa dumbonyc / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

/ 14Początki diety

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Vegetables by Sonny Abesamis / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jest wiele typów diety wegetariańskiej. Wegetarianie z definicji nie jedzą mięsa, drobiu i ryb. Niektórzy jedzą jajka i piją mleko. Inni spożywają nabiał, lecz nie jedzą jajek. Weganie natomiast żywią się wyłącznie roślinami. Nie jedzą nic pochodzenia zwierzęcego, nawet mleka, jajek ani miodu. Niezależnie od tego, jaką dietę wybierzesz, musi ona zawierać potrzebne dla organizmu składniki, takie jak białka, żelazo, wapń, cynk oraz witamina B12.

/ 14Białko

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steffen Zahn / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Głównym źródłem białka jest mięso, dlatego wegetarianie muszą dostarczyć je organizmowi przez jedzenie wielu innych, bogatych w białko produktów pochodzenia roślinnego, takich jak orzechy, nasiona, ziarna i rośliny strączkowe. Dieta musi być zbilansowana, gdyż poszczególne produkty nie zawierają kompletu potrzebnych aminokwasów.

/ 14Soja jako substytut

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Chloe Lim / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Produkty sojowe są bardzo dobrym źródłem białka. Mogą być traktowane jako substytut mięsa. Na kolejne spotkanie towarzyskie spróbuj przygotować kebaby z tofu. Soja jest podstawą wielu bezmięsnych produktów, takich jak hot dogi, nuggetsy czy wegetariańskie kiełbaski.

/ 14Modyfikacja przepisów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa amrufm / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Przejście na dietę wegetariańską jest łatwiejsze, gdy spróbujesz zmienić ulubione przepisy na dania mięsne na te bez mięsa. Możesz na przykład przyrządzić smaczne lazanie – zamiast wołowiny, dodając szpinak lub tofu.

/ 14Omlet wegetariański

Obraz
© Zdjęcie autorstwa cyclonebill / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Jajka w diecie wegetariańskiej stanowią cenne źródło białek. Zamiast tradycyjnego omletu z szynką i serem, spróbuj przyrządzić omlet wegetariański. Dodaj marchewkę, szpinak i grzyby, a na pewno posiłek będzie smaczny.

/ 14Wegetariański hamburger

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Alpha / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

W wielu sklepach można znaleźć tak zwane mrożone wegetariańskie hamburgery. Składnikami są najczęściej warzywa, soja i ziarna będące cennym źródłem białka.

/ 14Dodatkowe zalety diety wegetariańskiej

Obraz
© Zdjęcie autorstwa photon\_de / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Ponieważ dieta wegetariańska zawiera niewielką ilość tłuszczu, wiele badań potwierdza, że zapobiega powstaniu licznych chorób. Zwiększa także spożycie tak zwanych fitochemikaliów. Są to specjalne związki zawarte w kolorowych owocach i warzywach, jak na przykład likopen w pomidorach czy luteina w brukselce. Są to silne antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe.

/ 14Konsekwencje diety wegetariańskiej

Obraz
© Zdjęcie autorstwa e-Magine Art / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Bez zbilansowanej diety, wegetarianie mogą cierpieć na niedobory witamin i minerałów, takich jak żelazo, cynk, witamina B12, witamina D i wapń. Szczególnie narażeni są weganie. Dlatego przy doborze produktów należy być ostrożnym.

/ 14Wapń i witamina D

Obraz
© Zdjęcie autorstwa MigGroningen / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Mleko, ser, jogurty dostarczają wystarczającą ilość wapnia dla zdrowych kości, jeśli spożywasz je regularnie. Ale jeśli przechodzisz na dietę wegetariańską, będziesz potrzebował dodatkowych źródeł wapnia, takich jak soja, migdały czy sok pomarańczowy. Mniejsze ilości zawarte są w nasionach, orzechach i niektórych zielonych warzywach. Osoby, które unikają nabiału mogą cierpieć również na niedobór witaminy D, dlatego ważna jest też jej suplementacja.

10 / 14Cynk i żelazo

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Katrin Morenz / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Cynk i żelazo są bardzo ważnymi pierwiastkami dla naszego zdrowia. Cynk zawarty w produktach bezmięsnych nie jest tak samo dobrze przyswajalny, jak ten zawarty w mięsie. Dlatego wegetarianie muszą jeść więcej produktów takich jak mleko, soja, ser czy pieczywo pełnoziarniste, aby zwiększyć spożycie tego pierwiastka. Z kolei duża ilość żelaza znajduje się w zielonych liściastych warzywach, ziarnach i płatkach zbożowych. Należy jeść również produkty bogate w witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza do krwi.

11 / 14Kwasy omega-3

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Alpha / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Kwasy omega-3, stanowiące cenny składnik zdrowotny, są zawarte zarówno w rybach, jak i jajkach. Osoby, które nie jedzą tych produktów muszą dostarczyć je w inny sposób. Innymi produktami zawierającymi kwasy omega-3 są nasiona dyni, lnu, orzechy włoskie czy olej sojowy.

12 / 14Witamina B12

Obraz
© Zdjęcie autorstwa John Loo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Niski poziom witaminy B12 może spowodować słabość mięśni i zmęczenie. Witamina ta znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jaja i produkty mleczne. Weganie muszą więc zastąpić tę witaminę suplementami.

13 / 14Dieta wegetariańska dla dziecka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Donnie Ray Jones / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Niektórzy rodzice zastanawiają się, czy dieta wegetariańska jest bezpieczna dla dzieci. Badania wskazują, że nie tylko jest bezpieczna, ale i zdrowa, a nawet bardziej wartościowa dla zdrowia niż dieta tradycyjna. Należy dbać tylko o to, aby dzieci jadły wszystkie produkty bogate w składniki odżywcze, jak mleko, jajka, orzechy, masło orzechowe czy awokado.

14 / 14Połowiczny wegetarianin

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Nina Matthews / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jeśli nie jesteś w stanie całkowicie zrezygnować z mięsa, spróbuj przejść na tzw. połowiczny wegetarianizm – zrezygnuj z mięsa kilka razy w tygodniu, aby poprawić swoje zdrowie. Pomoże to zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi oraz da organizmowi potrzebne składniki odżywcze. Dzisiaj wiele restauracji oferuje smaczne wegetariańskie posiłki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka