Jak radzić sobie z zaparciami?

Zaparcia stanowią najczęstszy problem dotyczący układu pokarmowego. Według badań epidemiologicznych problem ten dotyczy 20-40% dorosłych na świecie. Zaparcia poprzez swój nawrotowy charakter istotnie obniżają jakość życia. Jak więc przeciwdziałać zaparciom?

Jak radzić sobie z zaparciami?Jak radzić sobie z zaparciami?
Źródło zdjęć: © Shutterstok

Czynniki ryzyka zaparć

Terminem zaparcie określa się mniej niż 3 wypróżnienia w ciągu tygodnia, o twardej konsystencji stolca. Ponadto towarzyszą temu następujące objawy: nasilone parcie oraz uczucie niepełnego wypróżnienia.

Do czynników, które wpływają na zaparcia, należą:

  • płeć żeńska,
  • wiek powyżej 65 roku życia,
  • dieta uboga w błonnik,
  • nieregularne odżywianie,
  • powstrzymywanie oddawania stolca,
  • niedostateczna podaż płynów,
  • przyjmowanie lekarstw (morfina, przeciwnadciśnieniowe, moczopędne, przeciwgrzybicze, ibuprofen, ranitydyna, omeprazol, żelazo, wapń),
  • zaburzenia psychiczne (lęk, depresja, stres),
  • choroby przewodu pokarmowego – nowotwory jelit,
  • niedoczynność tarczycy,
  • cukrzyca.

Ponadto zaparciom sprzyjają zmiany klimatu podczas podróży oraz ciąża.

Postępowanie w zaparciach

Na początek należy zmienić styl życia. Powinno się spożywać odpowiednio zbilansowane posiłki minimum 3 razy dziennie, stosować dietę bogatoresztkową z dużą ilością błonnika oraz pić co najmniej 3 litry wody dziennie. Ponadto należy unikać produktów zapierających, do których należą:

  • słodycze (kisiele, kremy, chałwa, ciastka, torty),
  • kakao, czekolada,
  • pieczywo z białej mąki (świeże jasne bułki),
  • kasza i makarony (kasza manna, ryż biały, płatki ryżowe, makaron z mąki pszennej),
  • śmietana,
  • czarne jagody,
  • groch, fasola, bób, kapusta, kalafior,
  • kawa,
  • mocna herbata,
  • gorące napoje.

Ponadto należy zwiększyć aktywność fizyczną oraz wzbogacić dietę w produkty zawierające probiotyki (jogurty naturalne, kefiry, maślanki) oraz prebiotyki (banany).

W leczeniu zaparć stosowane są następujące leki:

  • zwiększające objętość stolca – błonnik, babka jajowata,
  • osmotyczne – siarczan magnezu, sorbitol,
  • zmiękczające stolec – olej parafinowy,
  • drażniące przewód pokarmowy – olej rycynowy, kora kruszyny, gliceryna,
  • probiotyki.

Spośród wymienionych najbardziej bezpieczne są preparaty zawierające błonnik. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które nie są trawione oraz wchłaniane w układzie pokarmowym. Nierozpuszczalne frakcje błonnika (celuloza, ligniny), wiążąc wodę, zwiększają masę stolca, skracają czas pasażu jelitowego oraz obniżają ciśnienie w jelitach. Z kolei frakcje rozpuszczalne w jelitach (pektyny) przybierają postać żelu, ograniczają pasaż. Dzięki temu do jelita grubego dociera większa ilość kwasów żółciowych i tłuszczów, które przekształcane są przez bakterie jelitowe w substancje o charakterze przeczyszczającym. Ponadto błonnik rozpuszczalny w wodzie stymuluje wzrost bakterii jelitowych, nasila fermentację i tym samym zwiększa masę stolca.

Ostatnio na rynku pojawił się preparat z japońskiej rośliny – Konjac-mannan. Glukomannan, który jest polimerem glukozy i mannozy, wpływa korzystnie na rytm wypróżnień poprzez poprawę motoryki jelit, zmniejsza czas zalegania mas kałowych oraz ułatwia ich wydalanie. Często osoby cierpiące na zaparcia stosują leki przeczyszczające. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ preparaty te rozleniwiają jelita, powodując błędne koło, i uzależniają rytm wypróżnień od ich przyjmowania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka