Jak w prosty sposób pozbyć się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców?
Pestycydy stosuje się w uprawie większości kupowanych przez nas warzyw i owoców. Używane są w celu ochrony roślin przed szkodnikami i różnego typu chorobami, a jednocześnie pozwalają zwiększyć plony. Choć dzięki nim pozbawione skaz płody pięknie prezentują się na sklepowych półkach, niestety nie są dla nas zbyt zdrowe.
Toksyny mogą bowiem kumulować się w organizmie, zaburzając pracę układu nerwowego i hormonalnego. Zwiększają też ryzyko rozwoju groźnych schorzeń, w tym cukrzycy oraz chorób nowotworowych.
Co prawda, większość z nas myje warzywa i owoce przed zjedzeniem, jednak to nie zawsze wystarcza. Formuła tego typu środków została bowiem opracowana w taki sposób, by substancja ochronna była odporna na działanie wody i nie została zmyta z rośliny przez deszcz. Jak zatem skutecznie pozbyć się szkodliwych toksyn z powierzchni warzyw i owoców?
Zanurzenie w słonej wodzie
Sól ma działanie antyseptyczne. Niszczy nagromadzone na skórce warzyw i owoców drobnoustroje, a jednocześnie znacznie osłabia działanie osiadłych na ich powierzchni chemikaliów. Wystarczy na kilka minut zanurzyć je w roztworze przygotowanym z jednej łyżeczki soli na około litr wody, a następnie dokładnie spłukać pod bieżącą wodą.Nie jest to oczywiście rozwiązanie idealne. Nie sprawdzi się w przypadku owoców, które szybko wchłaniają wilgoć, np. truskawek. Spłukanie ich pod kranem nie pozwoliłoby zapewne pozbyć się słonego smaku. Metoda może być jednak stosowana do mycia warzyw o bardziej zwartej strukturze i twardszej skórce.
Zanurzenie w occie i roztworze soli
Bardziej skuteczne jest oczyszczanie dwuetapowe. Najpierw zanurzamy warzywa w wodzie o odczynie kwaśnym. Jak taki odczyn uzyskać? Do jednego litra wody wystarczy dodać pół szklanki octu jabłkowego bądź winnego albo trzy łyżki kwasku cytrynowego.W tak przygotowanym roztworze warzywa lub owoce trzymamy około trzy minuty.
Następnie na kolejne trzy minuty zanurzamy je w wodzie o roztworze zasadowym, uzyskanym przez dodanie do jednego litra wody czubatej łyżki soli kuchennej. Po wyjęciu płodów woda stanie się mętna i żółtawa, a na powierzchni wystąpi oleisty film. Przed zjedzeniem myjemy warzywa pod kranem.
Spray domowej roboty
Na rynku dostępne są specjalistyczne środki przeznaczone do usuwania chemikaliów z powierzchni warzyw i owoców, jednak jeśli odstraszy nas ich dość wysoka cena, z powodzeniem możemy przygotować taki preparat samodzielnie.
250 ml wody wlewamy do butelki zaopatrzonej w rozpylacz, a następnie dodajemy łyżkę soku z cytryny i dwie łyżki sody oczyszczonej. Po solidnym wstrząśnięciu preparat jest gotowy do użytku. Wystarczy spryskać nim umyte wcześniej ciepłą wodą warzywa lub owoce, dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i ponownie spłukać.
Choć przedstawione metody nie uchronią nas przed toksynami, które zdążyły wniknąć do owocu, dobrze jest je zastosować, by pozbyć się znacznej części tych pozostałych na skórce. Warto także przynajmniej raz na jakiś czas postawić na płody pochodzące z upraw ekologicznych, najlepiej pochodzących od lokalnych producentów.