Trwa ładowanie...

Jak wspomóc odchudzanie?

Avatar placeholder
17.04.2019 14:38
Jak wspomóc odchudzanie?
Jak wspomóc odchudzanie? (123RF)

Odchudzanie to codzienność coraz większej grupy ludzi. Nadwaga dotyka bowiem 48% kobiet i aż 53% mężczyzn w Polsce. Dla większości z nich zrzucanie zbędnych kilogramów to męka i pasmo wyrzeczeń. Nierzadko wybierane sposoby na odchudzanie nie przynoszą oczekiwanych rezultatów. Zatem – jak wspomóc odchudzanie, aby były widoczne efekty? Czy istnieją szybkie sposoby na szczupłą sylwetkę? Niektóre środki wspomagające odchudzanie, tj. ocet jabłkowy czy woda mineralna, są powszechnie dostępne, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm.

spis treści

1. Środki wspomagające odchudzanie

Odchudzanie trzeba starannie zaplanować. Ma ono polegać nie tylko na odpowiedniej diecie, ale także na sporej dawce ruchu. Można też pomóc swojemu organizmowi substancjami, które przyspieszą przemianę materii, spalanie tłuszczui ograniczą łaknienie.

  • Ocet jabłkowy

Hamuje apetyt, poprawia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody, pomaga spalać tłuszcz. Wszystko dzięki pektynie, która pobudza działanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. Tłuszcz jest skuteczniej redukowany, a kalorie spalane szybciej, co oznacza, że kilogramy też lecą w dół. Ocet jabłkowy to witaminy i aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy dorzucić do niego dużo błonnika i odchudzanie gwarantowane.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • Hoodia

Hoodia Gordonii, rodem z Afryki południowej, skutecznie stłumi uczucie głodu. Tajemnicza cząsteczka – glikozyd (P 57) – sprytnie oszukuje mózg, przesyłając mu dane o nasyceniu, pomimo zjedzenia przez nas niewielkiego posiłku. Hoodia pozwoli nam, bez przeżywania mąk, zmniejszyć ilość kalorii o połowę. Dzięki niej przestaniemy też w końcu podjadać miedzy posiłkami i „zajadać” nerwy czy stres.

  • Fasolamina

Blokuje enzym trzustkowy rozkładający skrobię na cukry proste, a to właśnie ich nadmiar przeradza się w tkankę tłuszczową. Skrobia jest usuwana z organizmu w takiej postaci, w jakiej do niego trafiła. Ekstrakt z białej fasoli jest więc prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Dzięki niemu nie musi się ono wiązać z wyrzeczeniami i udręką.

2. Błonnik pokarmowy na odchudzanie

Wpływa na perystaltykę jelit, dzięki czemu szybko i sprawnie wydalamy produkty przemiany materii. Zła praca jelit, a w konsekwencji zaleganie w nich toksycznych złogów i niewydalonych resztek pokarmowych to częsta przyczyna otyłości. Błonnik w odpowiednich ilościach (28-45 g na dobę) jest jak miotła w przewodzie pokarmowym – usuwa z niego zbędne resztki. Gdzie można znaleźć ten cenny składnik?

Źródło błonnika w pożywieniu:

  • kasze i ryże,
  • makarony pełnoziarniste,
  • owoce i warzywa,
  • orzechy i nasiona,
  • suszone owoce, daktyle, rodzynki,
  • przetwory owocowe i warzywne,
  • otręby,
  • płatki zbożowe.

W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g dziennie. W społeczeństwach nieuprzemysłowionych, w Afryce spożycie błonnika wynosi około 60 g na dobę.

Błonnik zapobiega atakom „wilczego głodu”, spowalnia wchłanianie węglowodanów w jelitach i przeciwdziała zaburzeniom trawienia. Pomaga w równomiernym rozprowadzaniu treści pokarmowych, a tym samym przeciwdziała zaparciom. Zapewnia on uczucie sytości –- pęcznieje i wypełnia w ten sposób układ pokarmowy, co powoduje zmniejszenie łaknienia. Dodatkowo, pokarm zawierający błonnik pozostaje w żołądku dłużej, co pozwala wyeliminować łaknienie na dłuższy czas.

Środki na odchudzanie powinny być wspomagane przez odpowiednią dietę, bogatą w warzywa i owoce oraz ćwiczenia odchudzające.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze