- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jak wybrać idealne cytrusy?
Zima to sezon cytrusowy. To właśnie w najchłodniejszych miesiącach do Polski przyjeżdżają dojrzewające w Europie pomarańcze, grejpfruty, mandarynki i wiele innych. Cytrusy, które pojawiają się na naszych stołach w lecie, to prawdopodobnie owoce, które po 2-3 tygodniach transportu przypłynęły z RPA, Argentyny i Brazylii. Podpowiadamy, dlaczego warto je jeść i jak wybrać najlepsze okazy.
Pomarańcza musi mieć pępek
To chyba najchętniej kupowane przez Polaków owoce zimą. Te sprowadzane z Hiszpanii i Włoch uważane są za najsłodsze i najbardziej soczyste. Warto je jeść, ponieważ oprócz witaminy C zawierają mnóstwo beta-karotenu, witamin z grupy B oraz cennego potasu. Jak wybrać najlepszy owoc?
Powinien być ciężki, ponieważ to świadczy o jego soczystości. Oprócz tego musi mieć intensywną, pomarańczową barwę i charakterystyczny „pępek” – wtedy będziemy mieć pewność, że wybrany przez nas owoc nie będzie miał pestek, okaże się za to słodki.
Zobacz także:Poznaj właściwości witaminy C
Aromat mandarynki
Udowodniono, że jedzenie mandarynek zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy i raka wątroby. Poprawia także wzrok i działa antydepresyjnie. Kupując mandarynki, warto kierować się... nosem. Wokół najlepszych owoców powinien unosić się intensywny aromat cytrusów. Za najlepszą odmianę mandarynek uważana jest klementynka – skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą.
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na to, czy mandarynka ma intensywny kolor i nie jest uszkodzona – wtedy bardzo szybko spleśnieje. Warto też pamiętać, aby nie przechowywać ich w cieple i nie myć przed włożeniem do lodówki.
Zobacz także:Jakie właściwości ma mandarynka?
Cienka skórka cytyny
Wbrew powszechnej opinii cytryna wcale nie ma największej zawartości witaminy C, ale ma jej na tyle dużo, aby wspomóc odporność naszego organizmu. Oprócz tego zawiera mnóstwo potasu, żelaza, sodu i magnezu. Poprzez pobudzanie organizmu do wydzielania śliny, wspomaga trawienie pokarmów i sprzyja odchudzaniu.
Aby wybrać najlepsze cytryny, należy kierować się wagą. Każdy owoc powinien być ciężki i intensywnie żółty. Warto też powąchać końcówkę. Jeżeli owoc intensywnie pachnie, to znaczy, że jest dojrzały. Pamiętaj też, że im grubsza skóra i odstająca końcówka, tym mniej soku.
Zobacz także: Mikstura z sody i soku z cytryny na wiele dolegliwości
Ciężar pomelo
Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Wyróżnia się bogatym składem i zawartością witamin. To cytrus, który zawiera najwięcej witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy, a obecny w nim potas reguluje ciśnienie krwi i tętno serca. Pomelo jest też obowiązkowym produktem w profilaktyce nowotworowej, łagodzi zgagę, cukrzycę i ma właściwości odchudzające.
Tak jak w wypadku innych cytrusów, warto kierować się wagą. Im cięższy owoc, tym zawiera prawdopodobnie więcej soku. Pomelo nie jest wymagające – można je przechowywać w lodówce od 2 do nawet 4 miesięcy.
Zobacz także: 8 powodów, dla których warto jeść pomelo
Grejpfruty z płaską końcówką
Zielona odmiana będzie najsłodsza, żółta lekko gorzkawa, ale to czerwona jest najcenniejsza, ponieważ zawiera najwięcej przeciwutleniaczy chroniących przed miażdżycą i nowotworami. Grejpfrut jest niskokaloryczny, przyspiesza przemianę materii i ma potwierdzone działanie odchudzające. Przypisuje mu się też oczyszczanie organizmu z toksyn.
Najwięcej witamin i składników odżywczych będą miały owoce o intensywnej barwie skórki oraz te najcięższe. Warto też zwrócić uwagę na ich końce – powinny być lekko spłaszczone.
Zobacz także: Jakie owoce są najzdrowsze?
Gładka skórka limonki
Te małe zielone owoce są doceniane nie tylko ze względu na swój bogaty skład i zawartość witaminy C. Są też doskonałym dodatkiem do potraw i drinków, ponieważ mają charakterystyczny, ciekawy smak. Udowodniono, że picie soku z limonki wpływa na pracę wątroby i reguluje poziom glukozy we krwi. Limonka znalazła też zastosowanie w kosmetyce ze względu na właściwości poprawiające koloryt skóry i jej elastyczność.
Przy wyborze zwróćmy uwagę, aby skórka była pozbawiona brązowych plamek, a końcówki owocu były zdrowe – to właśnie od nich zaczyna się proces psucia.
Zobacz także: Przygotuj drink z soku z limonki