Jak wybrać idealne cytrusy?

Zima to sezon cytrusowy. To właśnie w najchłodniejszych miesiącach do Polski przyjeżdżają dojrzewające w Europie pomarańcze, grejpfruty, mandarynki i wiele innych. Cytrusy, które pojawiają się na naszych stołach w lecie, to prawdopodobnie owoce, które po 2-3 tygodniach transportu przypłynęły z RPA, Argentyny i Brazylii. Podpowiadamy, dlaczego warto je jeść i jak wybrać najlepsze okazy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie cytrusów/Shutterstock

/ 6 Pomarańcza musi mieć pępek

To chyba najchętniej kupowane przez Polaków owoce zimą. Te sprowadzane z Hiszpanii i Włoch uważane są za najsłodsze i najbardziej soczyste. Warto je jeść, ponieważ oprócz witaminy C zawierają mnóstwo beta-karotenu, witamin z grupy B oraz cennego potasu. Jak wybrać najlepszy owoc?

Powinien być ciężki, ponieważ to świadczy o jego soczystości. Oprócz tego musi mieć intensywną, pomarańczową barwę i charakterystyczny „pępek” – wtedy będziemy mieć pewność, że wybrany przez nas owoc nie będzie miał pestek, okaże się za to słodki.

/ 6Aromat mandarynki

Obraz
© Zdjęcie mandarynek/Shutterstock

Udowodniono, że jedzenie mandarynek zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy i raka wątroby. Poprawia także wzrok i działa antydepresyjnie. Kupując mandarynki, warto kierować się... nosem. Wokół najlepszych owoców powinien unosić się intensywny aromat cytrusów. Za najlepszą odmianę mandarynek uważana jest klementynka – skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą.

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na to, czy mandarynka ma intensywny kolor i nie jest uszkodzona – wtedy bardzo szybko spleśnieje. Warto też pamiętać, aby nie przechowywać ich w cieple i nie myć przed włożeniem do lodówki.

/ 6Cienka skórka cytyny

Wbrew powszechnej opinii cytryna wcale nie ma największej zawartości witaminy C, ale ma jej na tyle dużo, aby wspomóc odporność naszego organizmu. Oprócz tego zawiera mnóstwo potasu, żelaza, sodu i magnezu. Poprzez pobudzanie organizmu do wydzielania śliny, wspomaga trawienie pokarmów i sprzyja odchudzaniu.

Aby wybrać najlepsze cytryny, należy kierować się wagą. Każdy owoc powinien być ciężki i intensywnie żółty. Warto też powąchać końcówkę. Jeżeli owoc intensywnie pachnie, to znaczy, że jest dojrzały. Pamiętaj też, że im grubsza skóra i odstająca końcówka, tym mniej soku.

/ 6Ciężar pomelo

Obraz
© Zdjęcie pomelo/Shutterstock

Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Wyróżnia się bogatym składem i zawartością witamin. To cytrus, który zawiera najwięcej witaminy C, wzmacnia układ odpornościowy, a obecny w nim potas reguluje ciśnienie krwi i tętno serca. Pomelo jest też obowiązkowym produktem w profilaktyce nowotworowej, łagodzi zgagę, cukrzycę i ma właściwości odchudzające.

Tak jak w wypadku innych cytrusów, warto kierować się wagą. Im cięższy owoc, tym zawiera prawdopodobnie więcej soku. Pomelo nie jest wymagające – można je przechowywać w lodówce od 2 do nawet 4 miesięcy.

/ 6Grejpfruty z płaską końcówką

Obraz
© Zdjęcie grejpfrutów/Shutterstock

Zielona odmiana będzie najsłodsza, żółta lekko gorzkawa, ale to czerwona jest najcenniejsza, ponieważ zawiera najwięcej przeciwutleniaczy chroniących przed miażdżycą i nowotworami. Grejpfrut jest niskokaloryczny, przyspiesza przemianę materii i ma potwierdzone działanie odchudzające. Przypisuje mu się też oczyszczanie organizmu z toksyn.

Najwięcej witamin i składników odżywczych będą miały owoce o intensywnej barwie skórki oraz te najcięższe. Warto też zwrócić uwagę na ich końce – powinny być lekko spłaszczone.

/ 6Gładka skórka limonki

Obraz
© Zdjęcie limonek/Shutterstock

Te małe zielone owoce są doceniane nie tylko ze względu na swój bogaty skład i zawartość witaminy C. Są też doskonałym dodatkiem do potraw i drinków, ponieważ mają charakterystyczny, ciekawy smak. Udowodniono, że picie soku z limonki wpływa na pracę wątroby i reguluje poziom glukozy we krwi. Limonka znalazła też zastosowanie w kosmetyce ze względu na właściwości poprawiające koloryt skóry i jej elastyczność.

Przy wyborze zwróćmy uwagę, aby skórka była pozbawiona brązowych plamek, a końcówki owocu były zdrowe – to właśnie od nich zaczyna się proces psucia.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka