Trwa ładowanie...

Leczenie raka dietą

Avatar placeholder
24.01.2020 21:43
Leczenie raka dietą
Leczenie raka dietą

Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe całkowite wyleczenie. Tymczasem wystarczy odpowiednia dieta i rzucenie palenia, by nowotwór się nie rozwinął.

spis treści

1. Dieta antyrakowa

Medycyna naturalna wykorzystuje kilka prostych zasad służących leczeniu raka. Dieta antyrakowa powinna zawierać dużo witamin A, C, E oraz pierwiastki takie jak magnez i selen. To właśnie dzięki nim rozwój komórek rakowych jest mniejszy. Dieta na raka powinna być bogata w jagody, owoce cytrusowe, winogrona, papaje oraz melony kantalupa. Warzywa i owoce najlepiej spożywać świeże i surowe lub gotowane bądź duszone. Pomidory, brokuły, kalafiory, czosnek, cebula, pietruszka – jak najczęstsze spożywanie tych produktów wpłynie ochronnie na nasz organizm.

Witaminy i pierwiastki są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Przeciwdziałają też rakotwórczemu działaniu nitrozamin, które zawarte są w niektórych produktach spożywczych, np. piwie. Nitrozaminy rozwijają się dopiero w naszym żołądku. Są bardzo niebezpieczne. Bardzo dobrze na organizm działa błonnik. Przyśpiesza on czas przechodzenia pokarmu przez jelita. Dzięki temu substancje rakowe nie mają czasu przeniknąć do organizmu. Dieta antyrakowa nie powinna zawierać tłuszczów, cukrów i soli. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powodują powstawanie raka jelita grubego. Zbyt duża ilość czerwonego mięsa również działa sprzyjająco na rozwój komórek rakowych. Wołowinę lepiej wyeliminować z codziennego jadłospisu. Zamiast niej można jeść drób i ryby.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Jakie napoje wspomagają leczenie raka?

  • woda mineralna,
  • świeże soki,
  • zielona herbata,
  • mieszanki ziołowe – z dzikiej róży, pokrzywy, głogu,
  • soki warzywne – przede wszystkim z czerwonych buraków,
  • wino – jedna lampka dziennie ma właściwości ochronne.

Zdecydowanie powinno się unikać picia alkoholu. Mogą one powodować raka jamy ustnej, przełyku, krtani, piersi, wątroby, jelit. Piwo jest źródłem szkodliwych nitrozamin.

3. Jak żyć, by nie zachorować na raka?

  • Właściwa waga – otyłość sprzyja rozwojowi raka. Kobiety z wyraźną nadwagą częściej zapadają na raka piersi niż kobiety szczupłe. Prawidłowa masa ciała sprawia, że jesteśmy zdrowsi i dłużej czujemy się młodzi.

  • Unikaj stresu – ludzie podatni na stres są mniej odporni na zachorowania. Osłabiony przez stres układ odpornościowy działa jak zielone światło dla bakterii, wirusów i różnych infekcji. W tym nowotworowych.

  • Dieta antyrakowa – leczenie raka jest niezwykle trudne, więc lepiej zdrowo się odżywiać i mu zapobiegać.

Następny artykuł: Czym jest wsparcie żywieniowe pacjentów onkologicznych i kiedy warto je stosować?
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze