Trwa ładowanie...

Jak zrobić w domu simę, czyli cytrynowy napój fiński?

Avatar placeholder
Sylwia Ciupak 10.07.2016 16:06
Napój cytrynowy
Napój cytrynowy (123RF)

Sima, czyli sfermentowany napój cytrynowy pochodzi z kuchni fińskiej. Delikatny w smaku, dobrze schłodzony będzie idealnie nadawał się też na letnie dni. W dodatku to bardzo zdrowy napój, który mieszkańcy Finlandii uważają za sekret swojej dobrej kondycji.

1. Sima - właściwości zdrowotne

Sima wykazuje wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. Dzięki zawartości cytryny, bogatej w potas, magnez, sód, witaminy C i terpeny, pobudza procesy trawienne, a tym samym przyspiesza oczyszczenie organizmu z toksyn.

Oprócz tego, drożdże występujące w płynie zawierają witaminy z grupy B, które przyczyniają się do lepszego trawienia, pomagają pozbyć się problemów z zasypianiem i przede wszystkim poprawiają samopoczucie.

Zawierają też spore ilości białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiającego kondycję włosów i paznokci, a znajdujący się w drożdżach kwas rybonukleinowy podnosi odporność organizmu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Ponadto produkt stosowany bezpośrednio na skórę głowy pomaga pozbyć się łupieżu. Mieszkańcy Finlandii piją lemoniadę bardzo często, ale wystarczy jedna szklanka dziennie przez trzy miesiące, aby zauważyć znaczącą poprawę zdrowia i kondycji.

2.

3. Przepis na sfermentowany napój cytrynowy

Orzeźwiający płyn, zawierający minimalną ilość alkoholu, powstałego wskutek fermentacji możesz samodzielnie przygotować w domu.

3.1. Składniki:

  • 2 niewoskowane cytryny;
  • 150 g cukru (najlepiej brązowego);
  • 150 g cukru pudru;
  • szczypta suszonych drożdży;
  • 1 łyżeczka rodzynek;
  • około 4 litry wody.

3.2. Sposób przygotowania:

Pierwsze co musisz zrobić, to sparzyć i obrać cytryny ze skórki. Następnie cytrusa pokrój w słupki. W większym garnku zagotuj 4 litry wody, po czym dodaj do niej brązowy cukier oraz cukier puder.

Po zamieszaniu umieść w wodzie skórkę cytryny i pokrojony miąższ. Całość dokładnie zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Do ciepłego ale nie gorącego płynu dodaj szczyptę drożdży i w takiej postaci zostaw na całą noc.

Sfermentowany napój cytrynowy / 123RF
Sfermentowany napój cytrynowy / 123RF

Nad ranem, schłodzoną ciecz przelej do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, a do każdego z nich dodaj po kilka rodzynek. Naczynia dobrze zakręć i odstaw do lodówki na 2-3 dni. Napój będzie gotowy kiedy rodzynki napęcznieją i zaczną unosić się na górze cieczy.

Orzeźwiający napój możesz podawać w specjalnych szklankach do drinków i ozdobić listkami mięty. W gorące, upalne dni goście po spróbowaniu płynu będą zachwyceni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze