Najlepsza dieta na wiosnę
Dieta na wiosnę powinna być tak dobrana, aby pomóc w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów, jakie nagromadziły się podczas zimy, a także dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych, które wspomogą układ odpornościowy i ochronią nas przed przesileniem wiosennym.
1. Składniki diety wiosennej
Na wiosnę trzeba szczególnie zadbać o zachowanie właściwych proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. W tym czasie warto unikać cukrów prostych oraz tłuszczów zwierzęcych. Węglowodany i białko należy spożywać w proporcjach 2:1. Na wiosnę dobrze jest ograniczyć sól, spożywać większą ilość błonnika, a także starać się jeść więcej produktów na surowo (podczas gotowania większość warzyw traci swoje właściwości odżywcze).
- Rzodkiewka – mało kto wie, że dzięki spożywaniu rzodkiewki zapobiegamy wypadaniu włosów i pojawianiu się zmarszczek.
- Szczypiorek – doskonale wpływa na przemianę materii, jest źródłem mikroelementów, witamin i karotenu, ponadto ma działanie bakteriobójcze.
- Sałata – zawiera błonnik wspomagający odchudzanie. Polecana jest chorym na cukrzycę, ponieważ łagodzi objawy tej choroby, działa oczyszczająco i odświeżająco na organizm.
- Zielona pietruszka – jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, kwasu proteinowego i minerałów. Zwalcza nieprzyjemny zapach z ust.
- Ananas – najlepiej spożywać świeże ananasy, to źródło witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B, wapnia, żelaza. Wskazane jest także picie świeżego soku z ananasa, który działa leczniczo w niestrawnościach i słabym wydzielaniu soków trawiennych.
- Grejpfrut – owoc ten zawiera witaminę C i witaminę B. Naryngina, powodująca gorzki smak owocu, działa przeczyszczająco i wspomaga przeminę materii.
- Melon – jest źródłem potasu, beta karotenu, witaminy C. Posiada działanie moczopędne, ponadto reguluje ciśnienie krwi i procesy trawienne. Melon wzmacnia serce, zawiera przeciwutleniacze i obniża wysokie stężenie cholesterolu.
2. Zasady zdrowego odżywiania
Każdego dnia należy spożywać 5 porcji owoców i warzyw. Trzy razy w tygodniu warto jeść mięsa i ryby. Zaleca się przygotowywanie posiłków z chudych mięs, jak kurczak czy indyk. Warto ograniczyć spożywanie produktów z białej mąki na rzecz pełnoziarnistych. Ryby powinno się jadać raz w tygodniu, zawierają wysokowartościowe białka, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D i witaminy z grupy B. Zdrowa dieta musi być uzupełniania odpowiednią ilością płynów, czyli 2 litry dziennie. Warto pić wodę mineralizowaną niegazowaną, która ma działanie oczyszczające. Wartościowe są także świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne oraz zielona herbata.
3. Jak schudnąć na wiosnę?
Poza dobrze zbilansowaną dietą, warto pamiętać o codziennej aktywności fizycznej. Każdego dnia należy ćwiczyć przez około 30 minut dziennie. Dwa razy w tygodniu można wybrać się na basen, siłownię lub do klubu fitness. Świetnie sprawdza się regularne bieganie lub spacerowanie oraz jazda na rowerze. Ćwiczenia odchudzające można wykonywać samodzielnie w domu, potrzeba jedynie miejsca i dobrej motywacji.