Jedzenie, które "rozgrzeje" nas jesienią? Cały sekret tkwi w termice produktów
1 z 7Co nas rozgrzewa?
Termika pokarmów jest specjalnością tradycyjnej medycyny chińskiej, która dokładnie określa, jak powinna wyglądać nasza dieta dopasowana do klimatu i pory roku. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić sobie zdrowie i utrzymać prawidłową masę ciała.
Jesienią warto wiedzieć, co nas rozgrzewa i jak najczęściej po to sięgać. Według założeń, istnieje pięć kategorii produktów wpływających na temperaturę naszego ciała. Część z nich ochładza organizm, część ma właściwości rozgrzewające.
Najważniejsze, aby spożywane przez nas produkty dostarczały organizmowi tego, czego na dany moment pozbawia nas środowisko zewnętrzne. Na co dzień zatem nasza dieta powinna opierać się na produktach neutralnych, a w zależności od pory roku należałoby wzbogacić jadłospis o składniki ocieplające bądź chłodzące organizm. Na co powinniśmy się decydować jesienią?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są najzdrowsze połączenia produktów.
Sprawdź koniecznie: Nastolatki udzieliły mu pierwszej pomocy. Dzięki nim żyje