Trwa ładowanie...

Jakie są skutki jednodniowego obżarstwa? Zaskakujące wyniki eksperymentu

Brytyjscy naukowcy z Centrum Żywienia na Uniwersytecie w Bath porównali skutki normalnego jedzenia z obżarstwem. Eksperymenty pokazały, że u zdrowej osoby sporadyczne przejadanie się nie skutkuje negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1. Objadanie pizzą

Eksperyment polegał na objadaniu się pizzą, mimo uczucia sytości. Doświadczenie miało sprawdzić, jaka będzie natychmiastowa reakcja organizmu. Okazało się, że metabolizm uczestników eksperymentu, zaskakująco dobrze poradził sobie z nieumiarkowaniem w jedzeniu.

Młodzi, zdrowi mężczyźni (w przedziale wiekowym 22-37 lat), zjedli prawie dwa razy więcej pizzy, niż zazwyczaj, podwajając tym samym spożycie kalorii, ale, co ciekawe, ilość składników odżywczych we krwi pozostała w normalnym zakresie.

Zdaniem naukowców doświadczenie pokazało, że zdrowa osoba od czasu do czasu może pozwolić sobie na przejedzenie, ponieważ nie skutkuje to u niej negatywnymi konsekwencjami w postaci utraty kontroli metabolicznej. Problemy zdrowotne zaczynają się wtedy, kiedy łakomstwo jest długotrwałe.

Sporadyczne objadanie nie wywołuje negatywnych konsekwencji u osób zdrowych
Sporadyczne objadanie nie wywołuje negatywnych konsekwencji u osób zdrowych (123 rf)

2. Od czasu do czasu można sobie pofolgować

"Wszyscy znamy długoterminowe ryzyko nadmiernego nadużywania pokarmu, jeśli chodzi o otyłość, cukrzycę typu II i choroby układu krążenia, ale wiemy znacznie mniej o niektórych bezpośrednich skutkach. Nasze odkrycia pokazują, że organizm rzeczywiście radzi sobie wyjątkowo dobrze w obliczu ogromnego i nagłego nadmiaru kalorii" - tłumaczył główny prowadzący badania, Aaron Hengist.

Doświadczenie pokazało, że po przejedzeniu się poziom glukozy we krwi nie był wyższy niż po normalnym posiłku, a ilość insuliny we krwi była o 50 proc. wyższa niż normalnie. Lipidy we krwi były tylko nieznacznie wyższe, mimo że mężczyźni spożyli ponad dwukrotnie większą ilość tłuszczu niż zazwyczaj. Jest to szczególnie ciekawe, ponieważ poprzednie badania wykazały, że lipidy we krwi zwiększają się proporcjonalnie, gdy spożywane są niewielkie lub umiarkowane ilości tłuszczu.

Badanie pokazało też, że hormony takie jak np. GLP-1 i peptyd YY, które są uwalniane przez jelita w celu stymulacji wydzielania insuliny i zwiększania uczucia sytości, najbardziej uległy zmianie wskutek przejadania się.

3. Apetyt i nastrój po obżarstwie

Eksperyment miał też na celu obserwację w nastroju badanych oraz ich apetytu np.na deser. Cztery godziny po spożyciu pizzy, uczestnicy czuli się senni i nie zgłaszali chęci jedzenia czegokolwiek, w tym słodkich przekąsek.

Było to o tyle interesujące, że ośrodki nagrody w mózgu są zwykle związane z jedzeniem, więc spożycie słonych posiłków nie sprawia, że ochota na słodycze mija.

W związku z tym, że badanie obejmowało tylko zdrowych młodych mężczyzn, naukowcy chcieliby poszerzyć zakres badanych i zbadać skutki przejadania u kobiet, osób z nadwagą i starszych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.