Jakie witaminy i minerały wpływają pozytywnie na pracę mózgu?
Witamina B poprawia pamięć. Gdy czujemy się zmęczeni, może to oznaczać, że nasz organizm ma niedobór kwasu foliowego. Z kolei witamina C ułatwia zapamiętywanie. Ludzki mózg jest złożonym narządem - by prawidłowo funkcjonować wymaga wielu składników odżywczych dostarczanych w codziennej diecie. Witaminy i minerały korzystnie wpływają na pamięć, uczenie się i funkcje poznawcze. Prawidłowa praca mózgu zależy więc od odpowiedniej diety. Jeżeli jest uboga, warto pomyśleć o uzupełnianiu jej suplementami. Zanim jednak po nie sięgniemy, sprawdźmy, w jakich pokarmach naturalnych szukać tych niezbędnych dla mózgu substancji.
Dobra pamięć z witaminą B
Na pierwszym miejscu na liście substancji, które mają szczególne znacznie dla pracy mózgu są witaminy z grupy B. Odgrywają ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. Wpływają na pamięć, zapobiegają apatii, depresji. Brak witamin z grupy B może spowodować zespół Korsakowa, przewlekłe zaburzenia pamięci, zaburzenia koncentracji. Aby zaopatrzyć organizm w te witaminy, warto sięgać po produkty mleczne, ziarna zbóż i rośliny strączkowe.
Zobacz także: Witaminy dla pięknych włosów
Kwas foliowy dobry dla mózgu
Kwas foliowy zwany folacyną. Niezbędny dla wszystkich komórek. Zawiera go m.in. szpinak, szparagi, brokuły i soczewica. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę w syntezie aminokwasów i tworzeniu tkanki nerwowej. Polepsza pamięć. Metabolizm kwasu foliowego jest w dużym stopniu uzależniony od witamin z grupy B. Brak tego składnika jest szczególnie groźny dla kobiet w ciąży, może bowiem spowodować poważne wady płodu. Jeśli czujemy się zmęczeni, cierpimy na bezsenność, łatwo zapominamy i często się irytujemy, oznaczać to może niedobór kwasu foliowego. Po suplementy z tym związkiem powinny więc sięgać nie tylko kobiety w ciąży i z anemią.
Niedobór wapnia powoduje bóle głowy
Wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym dla naszego mózgu. Podobnie jak magnez i cynk bierze udział w procesach biochemicznych, które zachodzą w neuronach. Niedobór wapnia powoduje bóle głowy, stany lękowe, depresję, a także schorzenia neurologiczne np. parkinsonizm. Najwięcej wapnia jest serach żółtych i topionych. Bogaty w wapń jest także ser biały, orzechy, soja i warzywa, takie jak kapusta, szpinak, brukselka.
Zobacz także: Dieta bogata w wapń
90 mg dziennie witaminy C
Czarna porzeczka, cytrusy i papryka to najlepsze źródła witaminy C. Odgrywa ona ważną rolę w syntezie dopaminy, ale także chroni mózg przed stresem oksydacyjnym. Pobudza aktywność neuronów, ułatwia uczenie i zapamiętywanie. Poprawia także koncentrację i sen. Witamina C nie jest magazynowa w organizmie, dlatego trzeba ją dostarczać z pożywieniem, około 90 mg dziennie. Nie tylko wzmocni odporność i przyspieszy gojenie ran, ale też pozytywnie wpłynie na intelekt.
Cenny cynki i magnez
Magnez wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego. Jest niezbędny do procesu syntezy białek i kwasów nukleinowych. Brak tego pierwiastka objawia się drganiem powiek i drętwieniem kończyn. Szybciej się męczymy i odczuwamy niepokój. Więcej magnezu powinny spożywać osoby zestresowane i pijące sporo kawy. Najwięcej jest w kakao i czekoladzie, mają go też migdały. Trudno go przyswajamy, warto więc łykać suplement diety.
Zobacz także: Pierwiastek życia - magnez!
Cynk a mózg
Kolejny istotny składnik dla pracy naszego mózgu to cynk. Co prawda naukowcy nie są do końca zgodni, jaką rolę odgrywa w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Wiadomo natomiast, że jego niedobór jest związany z różnymi zaburzeniami neurologicznymi i psychologicznymi. Zmiany w homeostazie cynku stwierdza się w chorobie Parkinsona i u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Dzieci z niedoborem cynku rozwijają się wolniej. Pokarmy bogate w tę substancję to pestki dyni, wołowina i krewetki.
Zobacz także: Cynk lekarstwem na przeziębienie