Zbadali osoby, które często jedzą cebulę. Takie są konsekwencje
Cebula jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi warzyw, jednak nie zawsze docenianym. To błąd, ponieważ jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników. Warto je poznać i włączyć warzywo do diety, ponieważ zapobiega wielu chorobom.
Nie tylko smaczny dodatek do potraw
Warzywo to zawiera znaną ze wspomagania odporności witaminę C. Znajdują się też w niej substancje bakteriobójcze, które potrafią wyeliminować nawet te szczepy, których nie pokona antybiotykoterapia. Dodatkowo, zawarte w niej minerały (fosfor, siarka, cynk oraz krzem) mają właściwości wzmacniające organizm podczas osłabienia. Budują więc odporność organizmu na choroby i infekcje.
Działanie antynowotworowe
Cebula jest bogatym źródłem substancji o nazwie kwercetyna, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki.
Może ona – jak przekonują naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego – chronić przed zachorowaniem na raka trzustki. To jeden z najgroźniejszych nowotworów, ponieważ postępuje w błyskawicznym tempie.
Badacze z Włoch i Szwajcarii przeprowadzili analizy, z których wynika, że osoby, które często i regularnie jedzą cebulę, mają mniejsze szanse na zachorowanie na nowotwory niż te, które omijają warzywo z daleka.
Według naukowców jedzenie jednej porcji cebuli dziennie przez tydzień prowadziło do zmniejszenia wystąpienia raka jelita grubego aż o 50 proc. w stosunku do osób, które nie spożywały ani cebuli, ani czosnku. Oprócz tego naukowcy wykazali, że warzywo zapobiega wystąpieniu raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników.
Zapobieganie wystąpieniu zawału i miażdżycy
Miażdżyca jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci Polaków. Co roku umiera na nią kilka tysięcy osób. Tymczasem wystąpieniu tego niebezpiecznego schorzenia można zapobiec - wystarczy jeść cebulę.
Warzywo to zawiera związki siarki, które regularnie spożywane pomagają obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Podnosi się tym samym poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Im wyższy poziom cholesterolu HDL, tym lepiej, ponieważ z organizmu wydalany jest wtedy cholesterol LDL. Nadmiar tej substancji może być przyczyną występowania właśnie miażdżycy, zawałów serca, udaru mózgu. Oprócz tego cebula działa przeciwzakrzepowo – rozrzedza i oczyszcza krew.
Zapobieganie osteoporozie
Fosfor, wapń, krzem i siarka – dzięki tym minerałom cebula działa zbawiennie na stawy, zapobiega ich odwapnieniu i stanom zapalnym. Jak podają naukowcy, włączenie warzywa do codziennego jadłospisu może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej.
Jeśli bolą cię stawy, zamiast syntetycznych maści wybierz okład z cebuli. Niewielkie warzywo zetrzyj na małych oczkach, dodaj do niego łyżkę kremu nawilżającego i posmaruj preparatem bolące miejsca. Owiń gazą i przykryj ręcznikiem. Po godzinie zdejmij okład i umyj ciało.
Cebula na cukrzycę
Na cukrzycę choruje coraz więcej osób. Lekarze szacują, że w ciągu najbliższych kilku lat liczba zachorowań na to schorzenie podwoi się. Cebula zawiera hormon roślinny zwany glukokininą, do którego właściwości należy zapobieganie cukrzycy i jej rozwojowi u osób będących w grupie ryzyka. Warzywo ma niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że mogą ją spożywać diabetycy.
Doskonała na blizny
Po cebulę powinny sięgnąć osoby, które borykają się z bliznami. Wywar z cebuli złagodzi odczucie świądu i ściągnięcia. Pomoże też rozjaśnić rozstępy. Wystarczy pokroić warzywo w drobną kostkę, zagotować, zblendować i połączyć z kremem nawilżającym. Posmarować zmienione miejsca i zostawić na godzinę. Kurację warto powtarzać przez tydzień.
Podobne okłady można stosować przy żylakach. Cebula może też uratować skórę z odmrożeniami, po oparzeniach i z trądzikiem. Złagodzi uczucie swędzenia po ukąszeniu komara, pszczoły czy osy.
Na przeziębienie i kaszel
Dzięki zawartości witaminy C i olejkom eterycznym, które pomagają rozpuścić wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, cebula doskonale walczy z infekcjami i przeziębieniem. Ma też właściwości przeciwzapalne, które pomagają w walce z chorobą. Doskonałym sposobem na pokonanie uporczywego kaszlu, kataru czy gorączki jest syrop z cebuli. Można go wykonać, krojąc w kostkę warzywo i zalewając je trzema dużymi łyżkami miodu. Miksturę odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, po czym odcedzamy. Pijemy 2-3 łyżeczki dziennie.