Jęczmień – gatunki zboża, zastosowanie i wartości odżywcze

Jęczmień, zarówno dojrzały, jak i młody, zdecydowanie warto włączać do codziennej diety. Ma to związek z jego imponującymi walorami odżywczymi i właściwościami prozdrowotnymi. Co warto o nim wiedzieć?

Jęczmień – gatunki zboża, zastosowanie i wartości odżywczeJęczmień – gatunki zboża, zastosowanie i wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest jęczmień?

Jęczmień (Hordeum L.) to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych, który pochodzi ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Obejmuje około 40 gatunków traw jednorocznych i trwałych.
W Polsce spotyka się takie gatunki jęczmienia jak:

  • jęczmień zwyczajny, j. wielorzędowy – uprawiany,
  • jęczmień dwurzędowy (płaskur) – uprawiany,
  • jęczmień grzywiasty,
  • jęczmień nadmorski,
  • jęczmień płonny,
  • jęczmień żytni,
  • jęczmień bulwiasty.

Jęczmień jest zbożem o niezbyt wygórowanych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Uprawia się go zarówno w klimacie umiarkowanym, jak i podzwrotnikowym. Typowym gatunkiem jest Hordeum vulgare L., czyli jęczmień zwyczajny. Okres kwitnienia tej rośliny przypada w Polsce na czerwiec i lipiec.

Jęczmień należy do najstarszych roślin uprawnych. Znano go już w okresie neolitu. Na obecnych ziemiach polskich jego ziarna pojawiły się w około II wieku p.n.e. Obecnie zboże to w formie jarej i ozimej jest rozpowszechnione niemal na całym świecie. W Polsce uprawiany jest głównie jęczmień jary. Forma ozima jest mało popularna z uwagi na niską mrozoodporność.

Jak wygląda jęczmień zboże? To zboże jednoroczne, które osiąga maksymalnie metr wysokości. Liście jęczmienia mają kształt lancetowaty. Kwiatostan stanowi kłos dwu- lub wielorzędowy z bardzo długimi ościami. Ziarno ma kształt wrzecionowaty lub baryłkowaty.

Zastosowanie jęczmienia

Jęczmień zwyczajny, który jest uprawiany w Polsce, to podstawowy surowiec do produkcji kasz oraz słodu jęczmiennego w browarnictwie. Jest także rośliną pastewną. Ponadto wykorzystuje się go przy produkcji szkockiej i irlandzkiej whisky. Niektóre gatunki jęczmienia są roślinami ozdobnymi (jęczmień grzywiasty) lub chwastami (jęczmień płonny).

Wartości odżywcze jęczmienia młodego i dojrzałego

Jęczmień cechuje wysoka zawartość witamin (głównie z grupy B), minerałów (sole mineralne fosforu, cynku, magnezu, miedź, potas, mangan, selenu, sodu, wapnia i żelaza), a także antyoksydantów.

Stanowi także bogactwo choliny, beta-glukanu i błonnika. Ponadto, w porównaniu do innych zbóż, zawiera mniej tłuszczu i kalorii. To dlatego, ze względu na imponujące wartości odżywcze, traktuje się go jak żywność funkcjonalną.

Specjaliści zalecają, by do codziennej diety włączyć nie tylko kaszę jęczmienną, ale i młody jęczmień, czyli niedojrzałą formę kłosów zboża. Jakie są jego wartości odżywcze?

Młody jęczmień to cenne źródło witamin: A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4, B7), β-karotenu C, E i K. Zawiera związki mineralne oraz pierwiastki śladowe, takie jak: potas, selen, miedź, mangan bor, chrom, cynk, fosfor, żelazo. Sporo w nim aminokwasów (m.in. kwas glutaminowy i asparaginowy, tyrozyna tryptofan, metionina, cystyna) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (to głównie kwas linolowy i linolenowy). W młodym jęczmieniu znajduje się również błonnik, chlorofil, kwas foliowy i cholina.

Walory prozdrowotne jęczmienia

Jęczmień w każdej formie warto włączać do codziennej diety, ponieważ:

  • obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu i chorobie niedokrwiennej serca,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości,
  • znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • reguluje poziom glukozy we krwi, zapobiega jej gwałtownym wzrostom po zjedzeniu posiłku, jest pomocny terapii cukrzycy typu 2., przeciwdziała cukrzycy,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • reguluje poziom lipidów w organizmie, usprawnia metabolizm węglowodanów i sprzyja lepszej pracy układu pokarmowego,
  • ma pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów, j
  • zmniejsza stany zapalane i pomaga w absorpcji tłuszczu,
  • dba także o zdrowie kości, wzmacnia mięśnie
  • dobrze działa na bezsenność,
  • usprawnia pamięć,
  • pomaga w detoksykacji niektórych związków rakotwórczych w organizmie, może spowalniać tempo rozwoju zmian nowotworowych, obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego,
  • zwiększa produkcję limfocytów T.

Jak jeść młody jęczmień?

Jęczmień zielony można spożywać na różne sposoby. Dużą popularnością cieszy się proszek z jęczmienia zielonego, który można rozpuścić w wodzie bądź dodawać do koktajli warzywnych i warzywno-owocowych, a także tabletki z jęczmienia zielonego. Można go również spożywać w postaci naturalnej jako kiełki. Wyhodowanie ich z młodego jęczmienia nie jest trudne. Wystarczy kupić specjalne nasiona oraz kiełkownicę, choć dobrze sprawdza się także talerz z namoczoną w wodzie gazą czy ligniną. Kiełki jęczmienia można dodawać do kanapek i sałatek.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka