Jeden z najpopularniejszych napojów. Zwiększa ryzyko rozwoju aż 7 nowotworów
Nadmierne spożywanie alkoholu zaburza pracę układu nerwowego, uszkadza wątrobę i osłabia pracę żołądka. Najnowsze badania opublikowane na łamach "Nature" dowodzą, że picie nawet umiarkowanych ilości ulubionego alkoholu może być przyczyną rozwoju aż siedmiu nowotworów.
W tym artykule:
Wpływ aldehydu octowego na organizm
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie nie pozostawiają złudzeń – wszystkie rodzaje alkoholu mogą znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na siedem różnych rodzajów raka.
Wśród nich wymienia się:
- raka jamy ustnej,
- raka gardła ,
- raka krtani,
- raka przełyku,
- raka piersi,
- raka wątroby,
- raka jelit.
Jest to spowodowane szkodliwym działaniem związku chemicznego, jakim jest aldehyd octowy, wytwarzany przez organizm podczas metabolizowania alkoholu. Brytyjczycy udowodnili, że aldehyd octowy może rozbijać i uszkadzać DNA w komórkach macierzystych, które są budulcem wszystkich narządów, tkanek, krwi i układu odpornościowego.
- Niektóre nowotwory rozwijają się z powodu uszkodzenia DNA w komórkach macierzystych. Chociaż szkody powstają przypadkowo, nasze odkrycia sugerują, że picie alkoholu może zwiększać ryzyko tych szkód – powiedział główny autor badania profesor Ketan Patel, kierownik medycyny molekularnej i komórkowej w Reading.
Badania opublikowane w ''Nature'' wykazały również, że niektórzy ludzie pijący alkohol mają większe ryzyko zachorowania na raka niż inni – także spożywający wysokoprocentowe trunki. Z badań wynika, że osoby, u których pojawia się zaczerwieniona cera lub źle się czują podczas spożywania alkoholu, doświadczają czterokrotnie większego uszkodzenia DNA w porównaniu do osób, które nie mają tych objawów.
Dzieje się tak, ponieważ niektórzy ludzie nie mają dehydrogenazy aldehydowej, która rozkłada się i pozbywa się szkodliwego aldehydu octowego.
- Nasze badanie podkreśla, że brak możliwości skutecznego przetwarzania alkoholu może prowadzić do jeszcze większego ryzyka uszkodzenia DNA związanego z alkoholem, a tym samym niektórych nowotworów – podkreślił profesor Patel.
- Wiemy, że alkohol przyczynia się każdego roku do ponad 12 tys. przypadków raka w Wielkiej Brytanii, więc dobrze jest pomyśleć o zmniejszeniu ilości wypijanych napojów – dodała profesor Linda Bauld, ekspert ds. profilaktyki raka w Cancer Research UK.
Symptomy raka mogą mieć szeroki zakres i bardzo często są mylone z innymi dolegliwościami. Objawami, których nigdy nie należy lekceważyć :
- kaszel, ból w klatce piersiowej i duszność,
- zmiany w rytmie wypróżnień,
- wzdęcia,
- krwawienie,
- niewyjaśniona utrata wagi,
- ból brzucha lub pleców,
- niestrawność i zgaga,
- swędząca lub żółta skóra,
- zmęczenie i złe samopoczucie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.