4 z 8Biały chleb
Zdrowy chleb wykonany jest z mąki, wody, soli, drożdży lub zakwasu. Przed zakupem należy dokładnie przyjrzeć się etykiecie ze składem. Im więcej mąki nieprzetworzonej, tym lepiej. Wszelkie dodatki obniżają wartość odżywczą chleba. Jakość pieczywa można też ocenić po tym, jak się starzeje. Chleb nafaszerowany chemią pleśnieje, dobry chleb pszenny tylko czerstwieje, a żytni twardnieje.
Popularny biały chleb pszenny robi się jednak z mąki właściwie pozbawionej błonnika. Po zjedzeniu kromki poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta i równie szybko opada. Po krótkim czasie odczuwamy zmęczenie i głód, instynktownie sięgamy więc po kolejny posiłek, najczęściej obfitujący w cukry proste.
Sprawdź również: Często mylone z przeziębieniem. Świadczą o rozwijającym się nowotworze