Pyszny, ale czy zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Zmniejszenie popytu może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników.
Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP abcZdrowie obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź też: Chcesz uniknąć bólu stawów? Oto produkty, które musisz odstawić
Wpływ chleba na zdrowie
Chleb zawiera cenne składniki, takie jak węglowodany złożone, błonnik, minerały i witaminy. Węglowodany dostarczają niezbędnej energii dla organizmu, a błonnik daje uczucie sytości, która utrzymuje się przez następne 3-4 godziny.
Zdrowy chleb to taki, który został wykonany z mąki sitkowej (typ 1400), graham (typ 1850), razowej (typ 2000) lub z pełnego przemiału (typ 3000). Taki bochenek ma wysoką wartość odżywczą i dostarcza odpowiedniej ilości błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Cechy dobrego chleba
Zawsze warto zapytać sprzedawcę, jaki produkt poleca. Zwracajmy uwagę na wygląd zewnętrzny oraz strukturę miąższu. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca, środek zwarty, porowaty i sprawiający wrażenie wilgotnego. Nie może rozpadać się podczas krojenia i smarowania.
Ważny jest kolor – chleb żytni razowy jest szarobrązowy. Rude lub czekoladowe zabarwienie pieczywa to zasługa karmelu lub słodu jęczmiennego. W ten sposób producenci fałszują barwę, by upodobnić bochenek do razowego.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Znany lek na nadciśnienie wycofany z obrotu
Biały chleb
Zdrowy chleb wykonany jest z mąki, wody, soli, drożdży lub zakwasu. Przed zakupem należy dokładnie przyjrzeć się etykiecie ze składem. Im więcej mąki nieprzetworzonej, tym lepiej. Wszelkie dodatki obniżają wartość odżywczą chleba. Jakość pieczywa można też ocenić po tym, jak się starzeje. Chleb nafaszerowany chemią pleśnieje, dobry chleb pszenny tylko czerstwieje, a żytni twardnieje.
Popularny biały chleb pszenny robi się jednak z mąki właściwie pozbawionej błonnika. Po zjedzeniu kromki poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta i równie szybko opada. Po krótkim czasie odczuwamy zmęczenie i głód, instynktownie sięgamy więc po kolejny posiłek, najczęściej obfitujący w cukry proste.
Sprawdź również: Często mylone z przeziębieniem. Świadczą o rozwijającym się nowotworze
Konserwanty i polepszacze
Prawdziwy, zdrowy chleb zawiera tylko naturalne składniki. Wszystkie chemiczne dodatki nie tylko pogarszają walory smakowe, ale też negatywnie wpływają na zdrowie. Po spożyciu sztucznych substancji mogą się pojawić nudności, biegunki, bóle głowy, alergie skórne.
Do wypieku chleba używa się wielu konserwantów i "polepszaczy", które mają przedłużać trwałość bochenka. Lista szkodliwych dodatków jest długa, ale najczęściej na etykiecie można spotkać takie jak: karmel amoniakalny, dioctan sodu, dwutlenek siarki, fosforany oraz kwasy (cytrynowy, sorbinowy, propionowy). Jeśli w składzie jest wiele substancji o obco brzmiących nazwach, lepiej sięgnąć po inny chleb.
Kaloryczność chleba
Chleb wyprodukowany z mąki o niskim stopniu przemiału i jedzony z umiarem nie tuczy, ale sprzyja zdrowiu. Dostarcza energii do codziennego funkcjonowania, niezbędnych witamin i minerałów. Daje uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami, a w konsekwencji – tyciu.
Można więc uznać, że nawet pomaga w odchudzaniu. Chleb razowy bogaty jest w witaminy z grupy B, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego, układu krwionośnego i pracy serca. Witaminy biorą też udział w procesach przemiany materii i w ten sposób sprzyjają odchudzaniu. Dlatego nie należy się obawiać chleba – nawet podczas diety.
Sprawdź również: Kosmetyczka uratowała kobietę. Nie zgodziła się na przedłużenie rzęs
Biały chleb pszenny a zdrowie
Tak, jeśli nie zawiera sztucznych dodatków. Biały chleb pszenny z mąki o wysokim stopniu przemiału jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy. Pozostaje jednak źródłem energii biorącej się z węglowodanów złożonych.
Osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak refluks, zgaga, wrzody żołądka, nadwrażliwość jelita cienkiego, źle tolerują ciemny chleb na zakwasie. Powinny więc sięgać po chleb pszenny dobrej jakości.