Jedno białko odpowiada za to, czy tłuszcz spalasz, czy gromadzisz

Im bardziej przybieramy na wadze, tym intensywniej organizm produkuje białka, które hamują zdolność do spalania tłuszczu – tak wynika z nowych badań opublikowanych w "Nature Communications". Odkrycie może mieć duże znaczenie w leczeniu otyłości i innych chorób metabolicznych.

Jedno białko odpowiada za to, czy tłuszcz spalasz, czy gromadziszJedno białko odpowiada za to, czy tłuszcz spalasz, czy gromadzisz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Wyniki badań mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego osoby z nadwagą mają tak poważne problemy z odchudzaniem. Gromadzone zasoby tłuszczu aktywnie walczą ze spalaniem go już na poziomie molekularnym.

Większość komórek tłuszczowych w organizmie gromadzi zasoby energii i pozbywa się jej w razie potrzeby. Jednak pewien ich rodzaj, znany jako adipocyty, uczestniczy głównie w procesie zwanym termogenezą, dzięki której jest nam ciepło. Naukowcy odkryli, że białko sLR11 hamuje ten proces.

Eksperci pokazali, że sLR11 łączy się z receptorami w komórkach tłuszczowych, aby powstrzymać ich zdolność do aktywacji termogenezy. W rezultacie działa jak sygnał zwiększający efektywność tłuszczu w gromadzeniu energii i zapobieganiu jej utraty przez niekontrolowaną termogenezę.

Okazuje się, że poziom białka sLR11 we krwi koreluje z całkowitą masą tłuszczową. Innymi słowy, im większy poziom białka, tym wyższa całkowita masa tłuszczu.

Badania pokazują też, że po przeprowadzonych operacjach bariatrycznych u pacjentów otyłych stopień zrzuconej wagi po zabiegu był proporcjonalny do zmniejszenia poziomu białka. To sugeruje z kolei, że sLR11 jest wytwarzane przez komórki tłuszczowe.

Autorzy pracy sugerują, że sLR11 hamować spalanie tłuszczu po dużym posiłku czy krótkich spadkach temperatury. To z kolei sprawia, że adipocyty znacznie efektywniej gromadzą energię na dłuższy czas.

W związku z badaniami wzrasta zainteresowanie leczeniem otyłości za pomocą leków, które wpływałyby na termogenezę. Dzięki temu można byłoby pozbyć się nadmiaru tłuszczu w relatywnie bezpieczny sposób. Badacze namierzyli już konkretne molekuły, które zwiększają termogenezę i/lub ilość komórek tłuszczowych zdolnych do tego procesu. Jednakże do tej pory odkryto niewiele molekuł, które zmniejszałyby termogenezę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka