„Jedz i bądź piękna! Zdrowa dieta na każdą porę roku” - recenzja
Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że półki w księgarniach uginają się pod różnymi poradnikami. Autorzy radzą, jak szybko schudnąć, co jeść i dzielą się przepisami. Książka „Jedz i bądź piękna” Doroty Augustyniak-Madejskiej i Bożeny Biernot różni się nieco od tych pozycji. Autorki pokazują nie tylko, co należy uwzględnić w diecie, ale wyjaśniają również dlaczego powinniśmy to zrobić.
Książka składa się z dwóch części. Pierwsza z nich jest bardziej „teoretyczna”. Nie należy jednak obawiać się, że zostaniemy zasypani trudnymi pojęciami terminologii medycznej. Autorki starają się wyjaśnić, jak działa układ pokarmowy i jakie procesy zachodzą w naszym organizmie. W ciekawy i przystępny sposób pokazują, dlaczego potrzebujemy pożywienia, a przy okazji wyjaśniają, jak powinniśmy komponować menu. Poruszane są kwestie nietolerancji pokarmowych i leczniczych postów. Czytelnicy mogą liczyć na wiele informacji z zakresu ludzkiej fizjologii, jak również praktycznych wskazówek. Autorki starają się pokazać, że kluczem do zdrowego odżywiania jest zrozumienie, jak działa organizm.
Druga część książki obfituje w gotowe jadłospisy na cztery pory roku. Taki podział jest bardzo istotny, ponieważ autorki zwracają uwagę na to, by jeść sezonowo. Ludzki organizm wymaga nieco innych składników w środku lata, a innych w czasie mroźnej zimy. Korzystanie z produktów sezonowych to świetny sposób na dostarczenie sobie składników odżywczych, których aktualnie najbardziej potrzebujemy.
Co ciekawe, autorki zalecają jeść nie tylko zgodnie z porą roku, ale również z… grupą krwi. Wszystkie jadłospisy w książce dostępne są w czterech wersjach – dla osób z grupą krwi 0, A, B i AB. Dzięki temu dieta została ułożona zgodnie z indywidualnymi potrzebami, a nie tak, by pasowała wszystkim.
Poza gotowymi menu w książce znajdują się też przepisy na dania. Znajdziemy tu dużo ciekawych propozycji, takich jak przepisy na zdrowe soki z warzyw i owoców, pożywne sałatki (np. z dodatkiem komosy ryżowej), sezonowe zupy czy proste i smaczne dania jednogarnkowe. Minusem książki jest brak zdjęć – wszyscy wzrokowcy, którzy lubią oglądać potrawy i w ten sposób motywować się do ich przyrządzenia, będą zawiedzeni. Myślę, że fotografie byłyby dobrym uzupełnieniem jadłospisów i zachęcałyby do przygotowywania zdrowych posiłków.
"Jedz i bądź piękna! Zdrowa dieta na każdą porę roku"
Poradnik „Jedz i bądź piękna” dostarcza wartościowych informacji. Już na pierwszy rzut oka widać, że autorki włożyły dużo pracy w staranny wybór posiłków do jadłospisów i dostosowanie ich dla osób o różnych grupach krwi. Pozycja na pewno przypadnie do gustu tym, którzy interesują się zdrowym odżywianiem i szukają pomysłów na ciekawe, lekkie i pyszne dania.