Jedz i nie bój się cholesterolu. Takie jajka to bomba witaminy D 

Uznawane za bombę cholesterolową, nierzadko traktowane jako zaledwie dodatek do dań. Tymczasem jajko to skarbnica zdrowia, bo pod niepozorną skorupką kryje się wzorcowe dla ludzkiego organizmu białko oraz cały garnitur witamin poza witaminą C.

Jajka to źródło witamin i minerałówJajka to źródło witamin i minerałów
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Białko czy żółtko?

Jak wyjaśniła dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny jakości żywności w katedrze dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, cytowana przez rzeczniczkę uczelni Agatę Pustułkę, o wartości odżywczej jaja kurzego decyduje kilka czynników.

Białko jaja kurzego jest białkiem pełnowartościowym. Stanowi tzw. białko wzorcowe, zawierając wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne aminokwasy egzogenne, jak np. tryptofan, treonina czy metionina, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

- Żółtko ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, z tego względu jest bardziej wartościową częścią jaja, jest jednak również bardziej kaloryczne – podkreśliła Kiciak.

Jedzenia jajka raz dziennie jest dobre dla serca

Jaja dostarczają wielu niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, głównie w postaci kwasu dokozaheksaenowego (DHA). DHA pomaga w utrzymaniu funkcji mózgu i wzroku.

Jajka zawierają wszystkie witaminy poza witaminą C
Jajka zawierają wszystkie witaminy poza witaminą C © Pixabay

Ważnym składnikiem jest lecytyna, której zawartość w żółtku jest trzykrotnie wyższa niż w soi, będącej głównym jej źródłem żywieniowym. Lecytyna jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jest stałą składową mózgu, osłonek mielinowych tkanki nerwowej i uczestniczy w metabolizmie cholesterolu.

Cennym składnikiem jaja kurzego jest także cholina, będąca ważnym elementem zapewniającym prawidłową pracę mózgu, systemu nerwowego i metabolizmu wątroby.

Jajka są przy tym dobrym źródłem witamin A, D, E, K oraz B1, B2, B5, B6, B9, B12. Spożywanie dwóch jaj dziennie może pokryć od 10 do 30 proc. zapotrzebowania na witaminy dla osób dorosłych, poza witaminą C, której jaja nie zawierają. Jaja kurze są również cennym źródłem składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, cynku, selenu.

To źródło cholesterolu. Ale bez obaw

Jedno jajo zawiera 270 mg cholesterolu. Dr Kiciak zastrzegła, że wysokie spożycie cholesterolu wraz z żywnością nie jest jednoznaczne z podwyższonym jego stężeniem we krwi. Aktualne badania naukowe wskazują, że cholesterol pokarmowy nie wpływa na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego ograniczanie cholesterolu pokarmowego w diecie osób zdrowych znajduje się na dalszym miejscu wśród zaleceń żywieniowych w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL. Dąży się natomiast do zastępowania w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych nasyconych nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz na eliminowaniu przetworzonej żywności zawierającej tzw. tłuszcze trans.

Klatkowe czy z wolnego wybiegu?

Zwolennicy hodowli wolnowybiegowych przekonują, że zdrowe są tylko jaja niesione przez kury biegające po wolnym wybiegu. Zawartość składników odżywczych w jajach zależy jednak od różnych czynników, m.in. rasy kury, sposobu żywienia i pory roku.

Skład tłuszczu jajek zależy głównie od rodzaju podawanej paszy. Na przykład zastosowanie do żywienia kur siemienia lnianego powoduje zwiększenie zawartości kwasu linolenowego i linolowego, a oleju słonecznikowego i kukurydzianego zwiększa ilość kwasu linolenowego i w mniejszym stopniu arachidonowego.

Zawartość witaminy A jest również zróżnicowana i zależy od żywienia – najwięcej zawierają jaja w okresie wiosny i lata, gdy kury spożywają dużą ilość zielonej paszy.

Z kolei zawartość witaminy D w żółtku zależy od dostępu do światła słonecznego. Pod tym względem bardziej wartościowe będą jaja z chowu na wolnym wybiegu czy ekologicznego. W czerwcu jajka mogą zawierać o połowę więcej witaminy D, niż te zniesione w kwietniu, kiedy ilość światła jest mniejsza. Z tego też powodu jaja letnie są czterokrotnie bogatsze w witaminę D niż zimowe.

Jajka z wolnego wybiegu mogą też zawierać:

  • nawet siedem razy więcej beta-karotenu niż jajka z chowu klatkowego,
  • trzykrotnie więcej witaminy E,
  • o jedną czwartą mniej kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • dwukrotnie więcej kwasów omega-3.

Źródło: PAP

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka