Jedz mintaja. Ochroni twoje serce i umysł!

Białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, selen, fosfor, niacyna, magnez, ryboflawina, potas, wapń, kwas pantotenowy, sód, tiamina, cynk, żelazo i miedź – to nie zestaw witamin w kapsułkach. Wszystkie te składniki mineralne i witaminy znajdziemy w mintaju.

Pół fileta ryby ważącego ok. 190g to prawie 180 kcal. Jest smaczny z sałatką, na kromce pełnoziarnistego pieczywa i w towarzystwie gotowanych na parze ziemniaków. Eksperci polecają go nawet na diecie odchudzającej.

Ze względu na swoje właściwości ryba pozytywnie wpływa na cały organizm. Spożywana regularnie ochroni serce i poprawi pracę mózgu. Ale to nie wszystko.

Jakie inne zalety niesie ze sobą spożywanie dań z mintajem?

Zobacz też: 2 litry dziennie? To mit. Naukowcy obliczyli, ile naprawdę potrzebujemy

Spożywanie mintaja ma wiele właściwości zdrowotnychSpożywanie mintaja ma wiele właściwości zdrowotnych
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 5Obniżanie cholesterolu, ochrona serca

Mintaj jedzony regularnie obniży poziom złego cholesterolu we krwi. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, Zmniejsza ryzyko miażdżycy.

W rybie znajdziemy selen. A im mniej tego składnika mineralnego we krwi, tym większe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Pozytywnie na serce wpłynie także niacyna, która zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.

Mintaj to również źródło kwasów omega-3 odpowiadających za zdrowe i mocne serce.

/ 5Na odchudzanie i płodność

Mintaj ma wiele składników mineralnych oraz witamin
Mintaj ma wiele składników mineralnych oraz witamin © 123rf

Mintaj dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niacyna zapobiega zaburzeniom erekcji. Kwasy DHA wpływają natomiast na jakość nasienia i ruchliwość plemników.

U kobiet regularne spożywanie tego gatunku ryb zmniejsza stany zapalne, które powodują w następstwie problemy z zajściem w ciążę. Regulują też cykl miesiączkowy oraz pomagają w profilaktyce endometriozy i PCOS. Wymieniany wcześniej selen zmniejsza ryzyko poronienia.

Zawarte w mintaju: witamina B6, EPA i DHA to składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu u płodu.

Sprawdź także: Specjaliści zdecydowanie odradzają noszenie kolorowych okularów

/ 5Zapobieganie nowotworom

Mintaja możemy też spożywać na diecie onkologicznej
Mintaja możemy też spożywać na diecie onkologicznej © 123rf

Mintaj zapobiega też rozwijaniu się komórek nowotworowych. Zawarte w nim kwasy omega-3 obniżają ryzyko wystąpienia raka prostaty i piersi. Pomaga także selen, który hamuje ich rozwój.

Witamina B2, znana jako ryboflawina, jest antyoksydantem chroniącym przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. One również mogą powodować choroby nowotworowe. Regularne jedzenie mintaja zapibiega m.in. rozwojowi raka jelita grubego u kobiet.

Zobacz też: Ponad 2 mld osób ma nadwagę lub otyłość. Globalna epidemia

/ 5Wspieranie zdrowia psychicznego

Mintaj wpływa też na zdrowie psychiczne. W jego składzie znajdziemy fosfor, który jest odpowiedzialny za utrzymanie funkcji poznawczych. Składnik ten chroni przed demencją starczą czy chorobą Alzheimera. Dzięki regularnemu spożywaniu filetów będziemy skoncentrowani na nauce.

Ten gatunek ryby szczególnie powinni wybierać uczniowie i studenci. Zawarte w nim białka są niezbędne do skupienia się i prawidłowej pracy mózgu. Witamina B6 natomiast jest pomocna w niwelowaniu objawów ADHD.

/ 5Czy wszyscy mogą go spożywać?

- Mintaj charakteryzuje się najniższymi pozostałościami dioksyn spośród wszystkich badanych ryb. Ma niską zawartość rtęci. Z tego punktu widzenia ryba ta jest jak najbardziej dozwolona dla dzieci i kobiet w ciąży – mówi dla WP abcZdrowie Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Jak dodaje ekspertka, mintaj często wykorzystywany jest też jako składnik paluszków do ryb czy surimi.

- Te produkty niestety nie będą miały już za wiele wspólnego ze zdrowiem. Są to produkty wysokoprzetworzone, z dodatkiem konserwantów, wzmacniaczy smaku czy z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego. Możemy w nich znaleźć także utwardzane tłuszcze roślinne – komentuje dietetyczka.

Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na ryby – zawsze wybierajmy świeże. Te zamrożone możemy rozmrozić tylko raz.

- Nie do końca ufam rybom mrożonym w marketach. Trudno nam przecież prześledzić cały proces dotarcia ich do sklepu. Nie wiemy, czy na każdym etapie transportu była odpowiednio zamrożona – dodaje ekspertka.

Źródła

  1. draxe.com
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka