Jedz, nie ograniczaj się. Rak unika tej witaminy

W okresie letnim nasz organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminę D dzięki promieniom słonecznym. W zimie synteza skórna witaminy D jest niemożliwa, dlatego warto zadbać nie tylko o suplementację, ale i o dietę bogatą w produkty, które zawierają jej najwięcej.

Witaminowy pogromca rakaWitaminowy pogromca raka
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zmniejsza ryzyko raka nawet o połowę

Witamina D, znana również jako cholekalcyferol, jest rozpuszczalnym w tłuszczach związkiem steroidowym o aktywności biologicznej. Wyróżniamy dwa główne typy witaminy D: witaminę D2, znaną jako ergokalcyferol, występującą między innymi w drożdżach i grzybach, oraz witaminę D3, która jest wytwarzana w organizmie z 7-dehydrocholesterolu i występuje między innymi w żywności pochodzenia zwierzęcego.

Witamina D pełni wiele istotnych funkcji w naszym ciele. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, co jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju układu kostnego i utrzymania gęstości kości, szczególnie u małych dzieci i niemowląt. Ponadto witamina D stymuluje komórki do produkcji przeciwciał, co pomaga w ochronie układu immunologicznego.

Witamina D jest również potężnym narzędziem w walce z chorobami nowotworowymi. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego wykazały, że witamina D może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego i prostaty. Stwierdzono, że ryzyko zachorowania jest nawet o 50 proc. niższe u osób z prawidłowym stężeniem witaminy D we krwi.

Niebezpieczne niedobór witaminy D. Lekarz ostrzega przed konsekwencjami

Do produktów zawierających witaminę D należą grzyby czy tłuste ryby morskie
Do produktów zawierających witaminę D należą grzyby czy tłuste ryby morskie © Pixabay

Gdzie kryje się witamina D?

W okresie zimowym, kiedy nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy D, suplementacja staje się niezwykle ważna. Jest to szczególnie istotne w miesiącach takich jak grudzień, styczeń czy luty. Suplementację witaminy D warto rozpocząć w październiku, a zakończyć w marcu. Ze względu na to, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, suplementy zawierające ten składnik powinny być przyjmowane po posiłku.

Witamina D występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak tłuste ryby morskie - węgorz, makrela, śledź, łosoś norweski, tuńczyk. W 100 gramach świeżego węgorza znajduje się aż 1200 j.m. witaminy D. Osoby, które nie spożywają ryb, mogą znaleźć witaminę D w żółtkach jajek. Już jedno kurze żółtko dostarcza około 37 IU tej substancji.

Alternatywą dla suplementów z witaminą D mogą być niektóre grzyby, takie jak pieprznik jadalny (kurka), grzyby shiitake czy pieczarki, które są bogatym źródłem witaminy D2. Warto również sięgać po tran, który nie tylko jest źródłem witamin A i D, ale również dostarcza cennych kwasów omega-3 (DHA i EPA), które mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny.

Skutki niedoborów mogą być poważne

Niedobór witaminy D w organizmie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak zmiany kostno-szkieletowe. U dzieci niedostateczne zaopatrzenie organizmu w tę substancję może prowadzić do krzywicy i różnych schorzeń układu kostno-stawowego.

Badania wykazały również, że niewystarczająca ilość witaminy D w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, takich jak nowotwór jelita grubego czy rak prostaty, chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak zawał mięśnia sercowego, a także chorób autoimmunologicznych. Niedobór witaminy D może również prowadzić do rozwoju cukrzycy i problemów natury psychicznej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka