Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci będą odpowiednie dla osób odchudzających się. Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy ma wpływ na nasze zdrowie.

Jajka swego czasu cieszyły się złą sławą. Ich liczbę w diecie zaczęto ograniczać ze względu na zawarty w żółtku cholesterol. - Okazało się jednak, że jaja zawierają także substancje obniżające jego poziom, a mianowicie lecytynę oraz kwasy omega-3. Lecytyna wykazuje właściwości emulgujące, dzięki którym jest nazywana "pogromcą tłuszczu" – mówi Joanna Wasiluk, dietetyk.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj również: Dobra wiadomość dla osób cierpiących na nietolerancję na gluten

Jajka są ważne w codziennej diecieJajka są ważne w codziennej diecie
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 4Omlet

Puszysty omlet na śniadanie z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw jest smaczny i odżywczy. Jajka dostarczają bowiem wielu witamin i minerałów: witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu.

Osoby odchudzające się mogą sięgać po omlet maksymalnie dwa razy w tygodniu. Dietetycy radzą, by w trosce o szczupłą sylwetkę przygotowywać go na wodzie, a nie na oleju.

Warto też pamiętać, że świeże zioła należy dodawać do potrawy już po jej usmażeniu, by nie straciły swoich wartości prozdrowotnych.

/ 4Jajecznica

123RF
123RF © 123RF

Jajka lubią sportowcy. Zawierają one duże ilości wysokowartościowego białka. Dobrze przygotowana jajecznica może więc dostarczyć dużo energii, która spożytkowana zostanie w czasie intensywnych ćwiczeń.

Z kolei osoby będące na diecie redukcyjnej muszą uważać na dodatki do jajecznicy. W ich przypadku nie jest wskazane smażenie jej na boczku lub kiełbasie. Do tego celu nie powinno się używać również margaryny.

Jaja można smażyć na maśle, ponieważ zanim zacznie się ono palić, jajecznicę mamy już gotową (temperatura ścięcia białka to 60°C).

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Jajko na twardo

Jajka ugotowane na twardo najczęściej dodajemy do sałatek lub kładziemy na kanapkę. Dorosły, zdrowy człowiek może spożywać 10 jaj tygodniowo. Najczęściej zaleca się jednak ograniczenie ich liczby do jednego dziennie. Osoby z podniesionym cholesterolem nie powinny sięgać po więcej niż 3 żółtka tygodniowo.

Niestety, gotowanie jajek na twardo nie jest dobrym sposobem ich obróbki. W wyniku działania wysokich temperatur tracą one sporą ilość wartościowych składników odżywczych.

/ 4Jajko na miękko

123RF
123RF © 123RF

Nie każdy lubi jeść jajka ugotowane na miękko, nie każdy również potrafi je przygotować. Okazuje się jednak, że warto się tej sztuki nauczyć. Dlaczego? Otóż to właśnie w takiej postaci jajka są najzdrowsze.

Gotowane nie dłużej niż 4 minuty zachowują wiele cennych witamin i minerałów. Są wśród nich i takie mikroelementy, które korzystnie wpływają na metabolizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródła

  1. eatthis.com
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka