Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie
Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci będą odpowiednie dla osób odchudzających się. Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy ma wpływ na nasze zdrowie.
Jajka swego czasu cieszyły się złą sławą. Ich liczbę w diecie zaczęto ograniczać ze względu na zawarty w żółtku cholesterol. - Okazało się jednak, że jaja zawierają także substancje obniżające jego poziom, a mianowicie lecytynę oraz kwasy omega-3. Lecytyna wykazuje właściwości emulgujące, dzięki którym jest nazywana "pogromcą tłuszczu" – mówi Joanna Wasiluk, dietetyk.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj również: Dobra wiadomość dla osób cierpiących na nietolerancję na gluten
Omlet
Puszysty omlet na śniadanie z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw jest smaczny i odżywczy. Jajka dostarczają bowiem wielu witamin i minerałów: witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu.
Osoby odchudzające się mogą sięgać po omlet maksymalnie dwa razy w tygodniu. Dietetycy radzą, by w trosce o szczupłą sylwetkę przygotowywać go na wodzie, a nie na oleju.
Warto też pamiętać, że świeże zioła należy dodawać do potrawy już po jej usmażeniu, by nie straciły swoich wartości prozdrowotnych.
Przeczytaj również: Masz sucho w ustach i chce ci się pić. To może być objaw poważnej choroby
Jajecznica
Jajka lubią sportowcy. Zawierają one duże ilości wysokowartościowego białka. Dobrze przygotowana jajecznica może więc dostarczyć dużo energii, która spożytkowana zostanie w czasie intensywnych ćwiczeń.
Z kolei osoby będące na diecie redukcyjnej muszą uważać na dodatki do jajecznicy. W ich przypadku nie jest wskazane smażenie jej na boczku lub kiełbasie. Do tego celu nie powinno się używać również margaryny.
Jaja można smażyć na maśle, ponieważ zanim zacznie się ono palić, jajecznicę mamy już gotową (temperatura ścięcia białka to 60°C).
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj również: Tylko taka ilość jest bezpieczna. A ty ile kaw dziennie wypijasz?
Jajko na twardo
Jajka ugotowane na twardo najczęściej dodajemy do sałatek lub kładziemy na kanapkę. Dorosły, zdrowy człowiek może spożywać 10 jaj tygodniowo. Najczęściej zaleca się jednak ograniczenie ich liczby do jednego dziennie. Osoby z podniesionym cholesterolem nie powinny sięgać po więcej niż 3 żółtka tygodniowo.
Niestety, gotowanie jajek na twardo nie jest dobrym sposobem ich obróbki. W wyniku działania wysokich temperatur tracą one sporą ilość wartościowych składników odżywczych.
Przeczytaj również: Łykasz te tabletki? Zobacz, czym to grozi
Jajko na miękko
Nie każdy lubi jeść jajka ugotowane na miękko, nie każdy również potrafi je przygotować. Okazuje się jednak, że warto się tej sztuki nauczyć. Dlaczego? Otóż to właśnie w takiej postaci jajka są najzdrowsze.
Gotowane nie dłużej niż 4 minuty zachowują wiele cennych witamin i minerałów. Są wśród nich i takie mikroelementy, które korzystnie wpływają na metabolizm.
Przeczytaj również: Przez dziewięć miesięcy jadł głównie pizzę. Sprawdź ile schudł
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Źródła
- eatthis.com