Jedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko udaru. Zatrważające wyniki badań
Białe pieczywo od dawna uznawane jest za mniej zdrowe niż produkty pełnoziarniste. Nie tylko jest wysokokaloryczne i ma wysoki indeks glikemiczny, ale może też powodować wiele chorób. Kanadyjscy naukowcy udowodnili, że spożywanie białego pieczywa może przyczyniać się do wystąpienia udaru.
1. Białe pieczywo jest niezdrowe
Lekarze namawiają do zrezygnowania z białego pieczywa oraz makaronu i zastąpienia ich produktami pełnoziarnistymi. Są bogatym źródłem cynku, fosforu, żelaza i magnezu, a także dobrym źródłem błonnika.
Naukowcy dowiedli, że zbyt częste spożywanie produktów z rafinowanych ziaren zbóż grozi wystąpieniem wielu poważnych chorób. Uczeni z Uniwersytetu Simona Frasera przeanalizowali dane 137 130 osób z 21 krajów, które były monitorowane przez 16 lat.
Na potrzeby badania produkty zbożowe podzielono na pełnoziarniste oraz te wytwarzane z rafinowanych zbóż. W pierwszej kategorii znalazły się: kasza gryczana i jęczmienna, razowe pieczywo i makarony, płatki owsiane. W drugiej – pszenny chleb, krakersy, płatki śniadaniowe i różnego rodzaju wyroby cukiernicze.
2. Słodkie wypieki przyczyniają się do udaru
Wyniki badań wskazały na wyraźną korelację między sięganiem po białe pieczywo i słodkie wypieki, a występowaniem schorzeń układu krążenia. Na uczestnikach, którzy spożywali dziennie 7 porcji oczyszczonych ziaren, ciążyło aż o 47 proc. wyższe ryzyko udaru. Osoby te były zarazem o 33 proc. bardziej narażone na choroby serca. Prawdopodobieństwo śmierci było w ich przypadku wyższe aż o 27 proc.
U badanych, w których jadłospisie dominowały produkty pełnoziarniste, nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl