Jedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko udaru. Zatrważające wyniki badań

Białe pieczywo od dawna uznawane jest za mniej zdrowe niż produkty pełnoziarniste. Nie tylko jest wysokokaloryczne i ma wysoki indeks glikemiczny, ale może też powodować wiele chorób. Kanadyjscy naukowcy udowodnili, że spożywanie białego pieczywa może przyczyniać się do wystąpienia udaru.

Jedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko udaru. Zatrważające wyniki badańJedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko udaru. Zatrważające wyniki badań
Źródło zdjęć: © GettyImages

Białe pieczywo jest niezdrowe

Lekarze namawiają do zrezygnowania z białego pieczywa oraz makaronu i zastąpienia ich produktami pełnoziarnistymi. Są bogatym źródłem cynku, fosforu, żelaza i magnezu, a także dobrym źródłem błonnika.

Naukowcy dowiedli, że zbyt częste spożywanie produktów z rafinowanych ziaren zbóż grozi wystąpieniem wielu poważnych chorób. Uczeni z Uniwersytetu Simona Frasera przeanalizowali dane 137 130 osób z 21 krajów, które były monitorowane przez 16 lat.

Na potrzeby badania produkty zbożowe podzielono na pełnoziarniste oraz te wytwarzane z rafinowanych zbóż. W pierwszej kategorii znalazły się: kasza gryczana i jęczmienna, razowe pieczywo i makarony, płatki owsiane. W drugiej – pszenny chleb, krakersy, płatki śniadaniowe i różnego rodzaju wyroby cukiernicze.

Fioletowy chleb. Idealny dla cukrzyków i na odchudzanie

Słodkie wypieki przyczyniają się do udaru

Wyniki badań wskazały na wyraźną korelację między sięganiem po białe pieczywo i słodkie wypieki, a występowaniem schorzeń układu krążenia. Na uczestnikach, którzy spożywali dziennie 7 porcji oczyszczonych ziaren, ciążyło aż o 47 proc. wyższe ryzyko udaru. Osoby te były zarazem o 33 proc. bardziej narażone na choroby serca. Prawdopodobieństwo śmierci było w ich przypadku wyższe aż o 27 proc.

U badanych, w których jadłospisie dominowały produkty pełnoziarniste, nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków zdrowotnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka