Jedzenie białego pieczywa zwiększa ryzyko udaru. Zatrważające wyniki badań
Białe pieczywo od dawna uznawane jest za mniej zdrowe niż produkty pełnoziarniste. Nie tylko jest wysokokaloryczne i ma wysoki indeks glikemiczny, ale może też powodować wiele chorób. Kanadyjscy naukowcy udowodnili, że spożywanie białego pieczywa może przyczyniać się do wystąpienia udaru.
W tym artykule:
Białe pieczywo jest niezdrowe
Lekarze namawiają do zrezygnowania z białego pieczywa oraz makaronu i zastąpienia ich produktami pełnoziarnistymi. Są bogatym źródłem cynku, fosforu, żelaza i magnezu, a także dobrym źródłem błonnika.
Naukowcy dowiedli, że zbyt częste spożywanie produktów z rafinowanych ziaren zbóż grozi wystąpieniem wielu poważnych chorób. Uczeni z Uniwersytetu Simona Frasera przeanalizowali dane 137 130 osób z 21 krajów, które były monitorowane przez 16 lat.
Na potrzeby badania produkty zbożowe podzielono na pełnoziarniste oraz te wytwarzane z rafinowanych zbóż. W pierwszej kategorii znalazły się: kasza gryczana i jęczmienna, razowe pieczywo i makarony, płatki owsiane. W drugiej – pszenny chleb, krakersy, płatki śniadaniowe i różnego rodzaju wyroby cukiernicze.
Fioletowy chleb. Idealny dla cukrzyków i na odchudzanie
Słodkie wypieki przyczyniają się do udaru
Wyniki badań wskazały na wyraźną korelację między sięganiem po białe pieczywo i słodkie wypieki, a występowaniem schorzeń układu krążenia. Na uczestnikach, którzy spożywali dziennie 7 porcji oczyszczonych ziaren, ciążyło aż o 47 proc. wyższe ryzyko udaru. Osoby te były zarazem o 33 proc. bardziej narażone na choroby serca. Prawdopodobieństwo śmierci było w ich przypadku wyższe aż o 27 proc.
U badanych, w których jadłospisie dominowały produkty pełnoziarniste, nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.