Jedzenie bogate w witaminę D
Witamina D może być syntetyzowana w naszym ciele na skutek działania promieniowania słonecznego. Jednak nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić poprawne funkcjonowanie organizmu. Dlatego konieczne jest również dostarczanie tej witaminy wraz z pożywieniem.
Rola witaminy D w organizmie
Witamina D odgrywa kluczową rolę między innymi w procesie mineralizacji kości. Jej niedostatek może doprowadzić do zmniejszenia masy kostnej oraz do ogólnego zmniejszenia wytrzymałości kości. Poza tym, wspomaga ona przyswajanie wapnia w układzie pokarmowym oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
Tłuste ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk, stanowią bogate źródło witaminy D. Co więcej, stanowią one źródło pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.
Żywność wzbogacona o witaminę D
Obecnie na rynku można znaleźć żywność wzbogaconą o witaminę D. Są to np.: płatki śniadaniowe, soki pomarańczowe, mleko czy jogurty. Wystarczy zapoznać się z etykietą produktu, aby upewnić się, że zawiera duże ilości tej cennej dla organizmu substancji.
Jajka
Z jajek można w szybki sposób przyrządzić sycący i smaczny posiłek. Warto wiedzieć, że poza zawartą w żółtku witaminą D, jajka stanowią również źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Wątróbka
Wątróbkę można kochać lub nienawidzieć. Warto jednak wiedzieć, że jest to źródło cennej dla organizmu witaminy D. Poza tym zawarte są w niej pokaźne ilości łatwo przyswajalnego żelaza.
Ser żółty
W porównaniu z wcześniej wymienionymi produktami, ser żółty zawiera w sobie najmniej witaminy D. Niemniej jednak, jako częsty dodatek do kanapek, sałatek czy jajecznicy, może przyczynić się do częściowego pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na tę substancję.
Grzyby
Być może nie wiedziałeś, ale grzyby również stanowią źródło witaminy D. Dlatego od dzisiaj zadbaj o to, aby pieczarki stanowiły częsty dodatek w przyrządzonych przez ciebie posiłkach. Możesz dodać je do jajecznicy, sałatki czy gulaszu.
Śmietana
Śmietana to źródło wielu witamin, takich jak: A, C, D oraz E. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu lepiej w kuchni wykorzystywać ją z umiarem.