Jedzenie, które zabija. Te produkty powodują raka
Chcesz żyć długo i szczęśliwie? Zadbaj przede wszystkim o zdrowie. Źle dobrana dieta skutkuje rozwojem szeregu chorób. Sprawdź, co jest najbardziej rakotwórcze na twoim talerzu.
1. Rakotwórcze napoje
Lekarze i naukowcy podkreślają rolę właściwego żywienia jako czynnika sprzyjającego zachowaniu pełni zdrowia. W badaniach przeprowadzonych przez American Anti-Cancer Institute wyselekcjonowano produkty spożywcze o najwyższej szkodliwości.
Żywność przetworzona i modyfikowana może prowadzić nawet do mutacji genetycznych. W efekcie substancje wykorzystywane w procesach produkcyjnych mogą stanowić przyczynę rozwoju nowotworów.
Do niedawna mówiono, że kieliszek wina dziennie może nawet sprzyjać zdrowiu. Obecnie uważa się, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. Może powodować aż 7 typów nowotworów. Alkohol może sprzyjać rozwojowi raka piersi, gardła, krtani, przełyku, wątroby, trzustki i jelita grubego. Wymienia się go na kolejnym miejscu, tuż po tytoniu, jako czynnik rakotwórczy.
Również napoje bezalkoholowe, jeśli są w puszkach, mogą szkodzić. Bisfenol A ma działanie zmieniające strukturę komórek, co udowodniono w eksperymentach na zwierzętach.
Syrop glukozowo-fruktozowy, jak zauważyli badacze, może sprzyjać rozwojowi komórek nowotworowych. Zawierające ten syrop napoje gazowane są wymieniane na samym początku listy rakotwórczych produktów.
Dodatkowo znajdujące się w nich barwniki i substancje chemiczne sprawiają, że jest to trunek bardzo niebezpieczny dla zdrowia.
2. Rakotwórcza żywność
Badacze wymieniają ryby hodowlane jako potencjalnie szkodliwe produkty spożywcze. Chociaż ryby często podaje się jako jeden z ważniejszych składników zdrowej diety, te z hodowli są nierzadko dokarmiane chemikaliami. W efekcie w ich mięsie można znaleźć pestycydy i antybiotyki. Ponadto ryby mogą zawierać rakotwórczą rtęć i dioksyny. Najgorsze gatunki ryb to panga, tuńczyk, ryba maślana oraz łosoś hodowlany.
Chipsy są nie tylko wysokokaloryczne. Mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, ponieważ zawierają dużo soli i konserwantów. W procesie ich wytwarzania powstaje rakotwórczy akrylamid. Substancję tę znajduje się również w papierosach.
Nadmiar soli może powodować raka żołądka. Sięganie po solone gotowe produkty oraz dosalanie posiłków, może skutkować poważną chorobą.
Tłuszcze trans również są bardzo niebezpieczne. Uważa się, że mogą wpływać nawet na strukturę błon komórkowych. Prowadzi to do mutacji i rozwoju nowotworów.
Oczyszczona mąka traci swoją wartość odżywczą. Jej wybielanie to proces chemiczny, który dodatkowo pogarsza walory zdrowotne gotowego produktu. Wysoki indeks glikemiczny może być także niebezpieczny dla zdrowia. Cukry proste sprzyjają namnażaniu komórek nowotworowych.
Popcorn z mikrofalówki, zdaniem naukowców, przyczynia się do zwiększenia ryzyka raka płuc. Domowe prażenie kukurydzy nie jest tak niebezpieczne, jak sięganie po gotowy produkt, w którym uwalniają się opary zawierające diacetyl.
Szkodliwe jest również grillowanie. Mięsa poddane takiej obróbce, mają zmienioną strukturę chemiczną. Uwalniają się w nich rakotwórcze heterocykliczne aminy aromatyczne.
W trosce o swoje zdrowie, warto wyeliminować powyższe składniki z menu. Duża ilość warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych to lepsze rozwiązanie. Nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim służą zdrowiu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl