Jedzenie, które zwalcza cellulit
Cellulit to nieestetyczny defekt skórny, dotykający ok. 90% kobiet, który przypomina wyglądem skórkę pomarańczową. Zapewne wiesz, że redukcję cellulitu można osiągnąć głównie poprzez regularną aktywność fizyczną i racjonalną dietę. Istnieją produkty spożywcze, które pomogą zwalczyć cellulit. Zastanawiasz się jakie?
Łosoś
Zawarte w tłustych rybach kwasy omega-3 przyśpieszają procesy spalania tkanki tłuszczowej, a także zapobiegają magazynowaniu zapasów tłuszczu w organizmie. To z kolei ma kluczowe znaczenie przy redukcji cellulitu.
Nasiona słonecznika
Pestki słonecznika są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, a także cynku i potasu. Warto wiedzieć, że witamina B stymuluję przemianę materii, a także pobudza krążenie. Dzięki temu usprawnione zostają procesy eliminacji toksyn i złogów tłuszczowych zalegających w organizmie, które wpływają na pogłębianie się cellulitu.
Ostre papryczki
Papryki chili oraz cayenne zawierają w składzie kapsaicynę, która może przyśpieszyć procesy metaboliczne nawet o 25%. Skutkiem tego jest usprawnienie procesów spalania tkanki tłuszczowej. Poza tym, ostre papryczki usprawniają krążenie krwi, co jest ważnym elementem
walki ze skórką pomarańczową.
Owoce jagodowe
Zawarte w jagodach i jeżynach silne przeciwutleniacze wspomagają proces odtruwania organizmu i redukcji cellulitu. Poza tym, są one bogate w witaminę C, która jest niezbędna do syntezy prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze. Zwyrodnienie włókien kolagenowych to jeden z czynników predysponujących do wystąpienia cellulitu.
Ocet jabłkowy
To doskonały dodatek do sałatek czy sosów, który stymuluje procesy redukcji toksyn zalegających w organizmie. Ocet jabłkowy nie tylko sprzyja redukcji cellulitu, ale jednocześnie zmniejsza wzdęcia i związany z nimi ból brzucha.
Zielona herbata
Zielona herbata pobudza procesy przemiany materii – w tym spalanie tkanki tłuszczowej, która magazynowana w nadmiarze w komórkach prowadzi do pogłębienia cellulitu. Poza tym, zawarte w zielonej herbacie przeciwutleniacze wykazują właściwości antynowotworowe.
Oliwa z oliwek
Zawarte w oliwie z oliwek niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe regulują pracę tarczycy. Prawidłowe funkcjonowanie tego gruczołu warunkuje szybkie tempo przemiany materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej.
Gorzka czekolada
Czekolada o zawartości kakao powyżej 70% skutecznie hamuje łaknienie na słodkie przekąski. Wystarczy kilka kostek tego produktu, aby odczuć uczucie sytości. Poza tym, czekolada ta zawiera duże ilości błonnika, który w organizmie wiąże się z kwasami tłuszczowymi i ogranicza ich magazynowanie w komórkach tłuszczowych.
Szafran
Szafran to przyprawa wykazująca właściwości przeciwzapalne oraz stymulujące pracę układu krążenia. Regularne spożywanie tego składnika może tłumić apetyt, a tym samym ograniczyć pokusę podjadania między posiłkami.