Trwa ładowanie...

Jedzenie więcej niż trzech jajek dziennie szkodzi zdrowiu

Jajka przez lata nie miały dobrej prasy. Oskarżano je o podnoszenie cholesterolu. W ostatnim czasie okazało się, że nie są aż tak szkodliwe dla zdrowia. Teraz naukowcy znowu wzięli jajka pod lupę i przekonują, że jedzenie trzech lub więcej dziennie może szkodzić zdrowiu. I znów chodzi o cholesterol.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść jajko na miękko?"

1. Czy jedzenie jajek szkodzi zdrowiu?

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Chicago przez prawie 18 lat zbierali informacje na temat żywienia ok. 29 000 osób. Skupili się na jajkach i zawartym w nich cholesterolu. Założyli, że jedno duże jajko zawiera ok. 186 mg cholesterolu.

7 powodów, dla których warto jeść jajka
7 powodów, dla których warto jeść jajka [8 zdjęć]

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono,...

zobacz galerię

Wśród 29 tys. osób na przestrzeni 18 lat odnotowano ponad 5 tys. incydentów sercowo-naczyniowych: 1302 udarów, 1897 zawałów serca, 113 śmierci spowodowanych inną chorobą serca. Ponadto 6132 osoby zmarły z innych przyczyn.

Z badań wynika, że przyjmowanie 300 mg cholesterolu dziennie zwiększa ryzyko choroby serca o 3,2 proc., a ryzyko przedwczesnej śmierci o 4,4 proc. Z każdym kolejnym jajkiem zjadanym codziennie ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o prawie 2 proc.

2. Jedzenie jajek i inne czynniki ryzyka

Naukowcy przez ostatnie lata przekonywali, że spożycie jajek nie przyczynia się do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi. Badacze z Chicago twierdzą, że związane jest to z nieuwzględnieniem faktu, że jedzenie jajek może być związane z innymi niezdrowymi zachowaniami.

Wymieniają tu przede wszystkim niską aktywność fizyczną, uzależnienie od papierosów i niezdrową dietę. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Chicago obejmowało wszystkie te czynniki.

Victoria Taylor, starszy dietetyk z British Heart Foundation przekonuje, że tego typu badania wskazują jedynie na związek między spożyciem jajek a chorobami serca, ale nie mają charakteru przyczynowo-skutkowego. Potrzeba dalszych badań, aby zrozumieć istotę tego związku.

Zwraca też uwagę na fakt, że jajka są pożywnym produktem, ale dużo zależy od tego jak je przygotujemy. Jajko na miękko lub na twardo jest dużo zdrowsze niż jajecznica na bekonie podana z kilkoma kromkami białego pieczywa.

Osoby mające problem z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi powinny uważniej układać swój jadłospis i zwracać uwagę na produkty bogate w cholesterol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.