Jesienią szukajmy jej w pożywieniu. Mało kto wie, że te produkty to źródło witaminy D 

Depresja, zbyt wolne gojenie ran, bóle mięśni, kości i stawów. To tylko część dolegliwości, które mogą być związane z witaminą D. Szacuje się, że z powodu jej niedoboru cierpi ok. 90 proc. Polaków. Co więcej, wielu z nas mylnie zakłada, że witaminę D3 odnajdziemy wyłącznie w suplementach i lekach z apteki.

Jesienią szukajmy jej w pożywieniu. Mało kto wie, że te produkty to źródło witaminy DJesienią szukajmy jej w pożywieniu. Mało kto wie, że te produkty to źródło witaminy D
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Witamina D a odporność

O witaminie D mówi się najczęściej w kontekście odporności, podkreślając, że niedobór cholekalcyferolu zwiększa podatność na infekcje. "Witamina słońca", jak odkryli badacze z Danii, sprawia, że komórki układu odpornościowego nie pozostają bierne wobec patogenów atakujących nasz organizm. Wręcz przeciwnie – pomagają je zwalczyć.

Ale witamina D ma też ogromne znaczenie dla funkcjonowania układu kostnego. Dlatego podaje się ją obowiązkowo dzieciom już od pierwszych chwil życia, a także zaleca się jej wzmożoną suplementację osobom w podeszłym wieku, szczególnie tym, którym zagraża osteoporoza.

Choć o kontrolowaniu poziomu D w organizmie, a także suplementowaniu jej powinniśmy pamiętać przez cały rok, to szczególnie jesienią temat ten wraca jak bumerang.

Supermoc grzybów. Od zagadek kryminalnych przez produkcję butów po lek na nowotwór

20 proc. zapotrzebowania na witaminę D powinna pokrywać dieta
20 proc. zapotrzebowania na witaminę D powinna pokrywać dieta © Getty Images

Zwłaszcza w dobie pandemii COVID-19. Witamina słońca nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale również – jak dowodzą badania naukowe – może chronić przed ciężkim przebiegiem infekcji spowodowanej SARS-CoV-2.

Jak pozyskiwać witaminę D?

Uzupełnienie niedoborów witaminy D powinno przebiegać przez ekspozycję skóry na działanie słońca – w sezonie wiosennym i letnim – oraz przez suplementację w pozostałych miesiącach. W rzeczywistości sprawa jest bardziej skomplikowana.

Dopiero badanie – ocena stężenia całkowitej 25-hydroksy witaminy D, czyli kalcydiolu i innych hydroksylowanych pochodnych – może ujawnić, jakie mamy zapotrzebowanie na ten prohormon.

To daje odpowiedź na pytanie o konieczność czy też dawkowanie leku lub suplementu diety z witaminą D. A co z dietą? Ok. 20 procent zapotrzebowania na "witaminę życia" powinniśmy pozyskiwać z pożywienia.

"Spożycie witaminy D w populacji polskiej jest od lat niewielkie i dalekie od realizacji zaleceń żywieniowych” – przekonują autorzy w opublikowanych przez PZH "Normach żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowaniu".

Może po prostu nie wiemy, gdzie jej szukać?

Najlepsze źródła witaminy D

W Wielkiej Brytanii przeprowadzone zostało badanie, mające na celu ocenę poziomu wiedzy społeczeństwa na temat witaminy D. Wnioski były niepokojące – zaledwie 12 proc. ankietowanych zdawało sobie sprawę z tego, gdzie szukać witaminy D w pożywieniu.

Wiele osób bez wahania wskazuje tłuste ryby morskie jako cenne źródło prohormonu. Faktycznie łosoś, halibut, węgorz czy śledź zawierają pokaźne ilości witaminy D, ale spożycie ryb w Polsce jest na niskim poziomie.

Tymczasem bardzo dobrym źródłem witaminy D jest czerwone mięso oraz grzyby. Shiitake, ale też kochane przez Polaków kurki, smardze i wiele grzybów leśnych, a nawet pieczarki stanowią bogactwo witaminy D2. Ta wytwarzana jest głównie przez rośliny, w przeciwieństwie do witaminy D3 obecnej tylko w produktach odzwierzęcych. Obie formy witaminy D są dobrze przyswajalne w organizmie ludzkim.

Ale uwaga! Aby w grzybach ergosterol mógł zamienić się ergokalcyferol, czyli witaminę D2, konieczne jest promieniowanie UV. Oznacza to, że naszego źródła witaminy D szukajmy raczej w lasach, niż w hodowlach.

A co z mięsem? Czerwone mięso, zwłaszcza wątróbka i inne podroby, a także mięso drobiowe mogą być również dobrym źródłem tej witaminy, podobnie jak żółtko jaj i przetwory mleczne.

Czym grozi niedobór?

Brak odpowiedniej ilości witaminy D w organizmie może powodować szereg dolegliwości. Oto niektóre z nich:

  • nerwobóle,
  • częste infekcje,
  • stany zapalne skóry,
  • depresja,
  • złamania kości,
  • osłabienie, senność,
  • problemy z koncentracją.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka