Witamina D chroni przed rakiem

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Uniwersytet Creighton we współpracy z Uniwersytetem Kalifornijskim w San Diego, wysoki poziom witaminy D w organizmie może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "American Medical Association". Sfinansowane przez Narodowy Instytut Zdrowia randomizowane badanie kliniczne dotyczyło wpływu suplementacji witaminy D na wszystkie rodzaje raka.

Suplementacja witaminy D3 może ustrzec nas przed zachorowaniem na rakaSuplementacja witaminy D3 może ustrzec nas przed zachorowaniem na raka
Źródło zdjęć: © Shutterstock

W trwającym cztery lata badaniu wzięły udział 2 303 zdrowe kobiety po menopauzie w wieku ponad 55 lat, pochodzące z 31 okręgów w Nebrasce. Uczestniczki losowo przydzielono do grupy, która codziennie przez 4 lata przyjmowała 2 000 jednostek witaminy D3 i 1 500 mg wapnia lub identyczne dawki placebo.

Dawka witaminy D3 była około trzy razy wyższa od zalecanej, czyli 600 j.m. dla dorosłych w wieku 70 lat i 800 j.m. dla osób powyżej 71. roku życia.

Okazało się, że kobiety otrzymujące witaminę D3 i suplementy wapnia obarczone były o 30 proc. mniejszym ryzykiem raka. Dalsza analiza pokazała, że stężenie witaminy D we krwi, zwłaszcza 25-hydroksywitaminy D, 25 (OH) D, było znacząco niższe u uczestniczek, u których w trakcie badania rozwinął się rak.

Niedobory witaminy D

Naukowcy odkryli, że witamina D3 może obniżać ryzyko raka
Naukowcy odkryli, że witamina D3 może obniżać ryzyko raka © Shutterstock

Średni poziom 25 (OH) D we krwi kobiet na początku badania (33 nanogramy/mililitr, ng/ml) był wyższy od zalecanych wartości docelowych, które obecnie wahają się od 20 do 32 ng/ml w zależności od źródła.

"Badanie sugeruje, że wyższe stężenie 25 (OH) D we krwi jest związane z niższym ryzykiem raka" - powiedziała Joan Lappe z Uniwersytetu Creisson.

"To potwierdza inne odkrycia naukowe, w tym wyniki podobnego randomizowanego badania klinicznego, które dowiodło, że witamina D jest kluczowym narzędziem w walce z rakiem" - powiedziała.

Według Lappe większość komórek w organizmie potrzebuje witaminy D do prawidłowego działania. Bez odpowiedniej jej ilości normalnie funkcjonujące komórki mogą się przekształcić w komórki nowotworowe.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Cedric Garland z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, współautor badania, powiedział, że jest to najważniejsze naukowe opracowanie tego stulecia. Badanie było otwarte dla wszystkich grup etnicznych, ale większość uczestników należała do rasy kaukaskiej. Lappe powiedziała, że konieczne są dalsze analizy w celu ustalenia, czy te wyniki odnoszą się także do mężczyzn i innych grup etnicznych.

"Chociaż ludzie mogą wytworzyć witaminę D3, przebywając na słońcu w okolicy południa, to filtry przeciwsłoneczne blokują większość produkcji. Również ze względu na czas spędzony w pomieszczeniach zamkniętych wielu osobom brakuje witaminy D" - powiedziała Lappe.

Źródła

  1. news-medical.net

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka