Jeśli zauważysz, wyrzuć do kosza. Zawierają toksynę, która zagraża życiu

Nie ma nic bardziej trwałego niż żywność w słoikach i puszkach. Nie tylko warzywa, ale nawet konserwy rybne czy mięsne mogą bez przeszkód stać na półce w spiżarni przez kilka lat. Ekspert alarmuje jednak, że niekiedy ich spożycie może być niebezpieczne.

Bezpieczne przetwory. O czym trzeba pamiętać?Bezpieczne przetwory. O czym trzeba pamiętać?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Bezpieczne przetwory. O czym trzeba pamiętać?

Niemal każdy z nas ma w swojej kuchni szafkę, która skrywa puszkowane pomidory, tuńczyka lub mięso w konserwie czy piklowane i kiszone warzywa w słoiku. Żelazne rezerwy potrafią długimi miesiącami stać w szafce. Niestety czasami - wbrew znajdującej się na opakowaniu dacie, produkty spożywcze mają znacznie krótszy czas przydatności. Jak mówi cytowany przez express.co.uk Bryan Quoc Le, konsultant ds. żywności, kluczem jest odpowiednie przechowywanie.

Puszki i słoiki powinny znajdować się w suchym i chłodnym miejscu. Z kolei, jak podkreśla ekspert, trzy najgorsze miejsca dla tego typu produktów to: szafka nad kuchenką, szafka pod zlewem czy zawilgocona piwnica. Bryan Quoc Le ostrzega również, by nie narażać produktów puszkowanych na ekstremalnie niskie temperatury.

"Należy unikać jedzenia żywności pochodzącej z wyraźnie wybrzuszonej puszki. Jeśli puszka pryska po otwarciu, może to wynikać z gromadzenia się gazu w żywności lub z obecności i namnażania się mikroorganizmów" - alarmuje brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA).

Jak zapobiec zatruciu salmonellą?

W niewłaściwie przechowywanych konserwach mogą rozwijać się groźne patogeny
W niewłaściwie przechowywanych konserwach mogą rozwijać się groźne patogeny © Getty Images

Zepsute przetwory z kolei charakteryzują się intensywnym, mało przyjemnym zapachem. Po otwarciu słoika możemy też zauważyć, że na wierzchu utworzyła się zielona lub biało-szara pleśń. Uwaga - nie ma ona nic wspólnego z kożuchem fermentacyjnym. Zepsutych warzyw nie wolno jeść pod żadnym pozorem.

Groźne pleśnie, niebezpieczny jad kiełbasiany

Istnieje co najmniej kilka rodzajów groźnych mikroorganizmów rozwijających się w produktach spożywczych. Niewłaściwie przechowywane konserwy mogą sprzyjać m.in. pleśni z gatunku Aspergillus. Niektóre z nich wytwarzają groźne dla zdrowia aflatoksyny.

Mają one działanie genotoksyczne, mogą uszkadzać wątrobę i wpływać negatywnie na układ nerwowy. Zostały też zakwalifikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) do czynników kancerogennych.

Jednak w przetworach może czaić się dużo większe zagrożenie - Clostridium botulinum. Potocznie zwana jadem kiełbasianym beztlenowa bakteria Gram-dodatnia wbrew pozorom nie rozwija się wyłącznie w mięsie i jego wyrobach. W rzeczywistości może pojawić się w przetworach z warzyw, owoców, a także grzybów.

Na śmiertelne działanie neurotoksyny naraża nas spożywanie właściwie wszystkich niewłaściwie przechowywanych przetworów, weków czy konserw.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka