Jesz taki ryż? Dietetyk: lepiej wyrzuć do kosza

Co zrobić z nadmiarem ugotowanego ryżu? Czy można go zjeść na drugi dzień? Jak bezpiecznie go przechowywać? Wątpliwości wyjaśnia dietetyk dr Michał Wrzosek i ostrzega przed ryzykiem zatruć pokarmowych, jeśli nie będziemy trzymać żywności w odpowiedniej temperaturze.

Dietetyk wyjaśnia, jak bezpiecznie przechowywać ryż po ugotowaniuDietetyk wyjaśnia, jak bezpiecznie przechowywać ryż po ugotowaniu
Źródło zdjęć: © Getty Images, FB
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Czy można się zatruć ugotowanym ryżem?

Ryż jest składnikiem wielu popularnych dań. Jest źródłem węglowodanów oraz witamin: E i z grupy B. Zawiera też potas, magnez, żelazo i cynk.

Większość z nas przygotowuje obiady z wyprzedzeniem, a potem je odgrzewa. Eksperci przypominają, żeby w takich przypadkach zawsze pamiętać o odpowiednim przechowywaniu żywności. Dotyczy to również ugotowanego wcześniej ryżu.

Dietetyk dr Michał Wrzosek ostrzega, że pozostawienie na dłużej ugotowanego ryżu w ciepłym pomieszczeniu może być niebezpieczne. Ugotowany ryż to idealna pożywka dla bakterii - Bacillus cereus, które wywołują zatrucia pokarmowe. Im dłużej taki ryż będzie przechowywany w pokojowej temperaturze, tym większe ryzyko, że z zarodników namnożą się bakterie.

Najgorsze rodzaje sera

Nieodpowiednio przechowywany ryż może doprowadzić do zatrucia
Nieodpowiednio przechowywany ryż może doprowadzić do zatrucia © Getty Images

Taki ryż może doprowadzić do zatrucia

- Optymalna temperatura dla rozwinięcia się tych bakterii to jest 25 do 35 stopni Celsjusza. Po dwóch godzinach w takiej temperaturze ilość toksyn jest już wystarczająca, żeby spowodować zatrucie pokarmowe, które objawia się wymiotami – tłumaczy dr Wrzosek. Mogą pojawić się też bóle brzucha i biegunka.

Jeżeli dojdzie do zatrucia pokarmowego, dolegliwości mogą się utrzymywać przez 8-10 godzin. Zatrucia pokarmowe zawsze są szczególnie groźne dla małych dzieci, w ich przypadku szybko może dojść do odwodnienia.

Ekspert podkreśla, że nie pomoże powtórne podgrzanie ryżu, bo toksyczne bakterie są odporne na wysokie temperatury. - Niestety taki ryż lepiej wyrzuć do kosza. Dlatego po ugotowaniu nie zostawiaj ryżu na długo w temperaturze pokojowej - podkreśla dietetyk.

Jak bezpiecznie przechowywać wcześniej ugotowany ryż?

Dr Wrzosek wyjaśnia, jaki jest najlepszy sposób na bezpieczne przechowanie ryżu. Radzi, by po ugotowaniu rozłożyć ryż na talerzu i poczekać aż wystygnie. Schłodzony produkt najlepiej umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka