Trwa ładowanie...

Jogurtowa pasta z krewetkami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:19
Jogurtowa pasta z krewetkami
Jogurtowa pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza.

Składniki:

  • 1 duża papryka,
  • 1 mały por,
  • 1/2 litra wody,
  • 1 jogurt o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżka twarogu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g mrożonych krewetek.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie26,52 kcal
Białka3,33 g
Węglowodany2,43 g
Tłuszcze0,32 g
Błonnik0,63 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i dorzuć kawałki pora, papryki i mrożone krewetki. Po kilku minutach, gdy warzywa zaczną stawać się miękkie, dodaj wodę, jogurt i twaróg. Mieszaj tak długo, aż stworzy się jednolity, gładki sos. Dodaj przyprawy, na przykład koper czy paprykę. Podawaj w głębokich miseczkach.

Komentarz:

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor. Krewetki, obok łososia, to jedne z najbardziej wartościowych i najmniej kalorycznych produktów na świecie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze