Jogurty roślinne - rodzaje, wartości odżywcze, pomysły na wykorzystanie
Jogurty roślinne to dobra alternatywa dla osób, które rezygnują z jedzenia nabiału lub chcą go ograniczyć w swojej diecie. Najczęściej spotyka się jogurty sojowe i kokosowe. Ich smak bardzo przypomina klasyczny jogurt mleczny. Gdzie kupić jogurt roślinny i jakie ma wartości odżywcze?
W tym artykule:
Jogurty roślinne
Jogurty roślinne stanowią alternatywę dla produktów mlecznych. Mogą po nie sięgać nie tylko weganie, ale także osoby, które ograniczają nabiał lub rezygnują z niego ze względu na nietolerancje pokarmowe (np. laktozy czy kazeiny). Po produkty roślinne śmiało mogą sięgać także osoby, które na co dzień jedzą także nabiał, ale szukają nowych smaków i chętnie sięgają po zamienniki.
Najczęściej w sklepach spotyka się jogurty kokosowe i sojowe. Często są one wzbogacane wapniem, który naturalnie występuje w produktach mlecznych, a także owocami, kawałkami orzechów i nasionami.
Wartości odżywcze w jogurtach roślinnych
Nie wszystkie jogurty roślinne są zdrowym zamiennikiem klasycznego jogurtu. Niektóre zawierają niewiele białka, za to mogą być sztucznie dosładzane. Zawsze należy czytać etykietę przed zakupem.
Jogurt i mleko przeciw udarowi
Dobry jogurt roślinny będzie miał sporo białka w swoim składzie (nawet 10-13 g w jednym opakowaniu) oraz zawierał naturalnie występujące cukry. Ważne jest, aby był wzbogacony wapniem albo zawierał produkty, które mają go w sobie, np. migdały, kakao czy niektóre owoce.
Naprawdę dobre jakościowo jogurty roślinne dodatkowo są wzbogacone witaminą D oraz witaminą B12, których często brakuje na diecie wegańskiej, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dobrze, jeśli są także wzbogacone probiotykami.
Im więcej białka w składzie jogurtu roślinnego, tym bardziej będzie on sycący i zapewni odpowiedni bilans makroskładników na diecie roślinnej w ciągu dnia.
Tłuszcz, który znajdziemy w jogurcie roślinnym, pochodzi z orzechów, nasion oraz produktów sojowych. Są to więc zdrowe, nienasycone tłuszcze, które pozytywnie wpływają na naszą dietę, samopoczucie oraz metabolizm.
Jeśli chodzi o cukry, najlepsze jogurty roślinne zawierają w składzie tylko te naturalnie występujące w owocach, orzechach czy nasionach. Jeśli mają słodkie dodatki, warto poszukać zdrowszego produktu. Najwięcej cukru (zarówno w przypadku jogurtów mlecznych, jak i roślinnych) mają produkty owocowe. Najlepszym rozwiązaniem jest wybieranie jogurtów naturalnych i łączenie ich w domu z ulubionymi owocami czy miodem.
Jogurty roślinne a nietolerancje
Jogurt roślinny jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie tolerują laktozy czy kazeiny, a chcą cieszyć się ulubionymi przekąskami, owsiankami, etc. Niestety, produkty roślinne bardzo często przygotowywane są na bazie soi lub orzechów, które są silnymi alergenami.
Osoby, które mają uczulenie na któryś z tych składników, powinny dokładnie czytać etykietę i wybierać takie produkty, które nie zawierają nawet śladowych ilości danego alergenu. Jest to ważne także w przypadku jedzenia w wegańskich restauracjach – każdy lokal ma obowiązek posiadać listę alergenów we wszystkich wydawanych przez siebie posiłkach.
Do czego wykorzystać jogurty roślinne?
Jogurty roślinne najczęściej wykorzystuje się do owsianek, miesza z owocami i orzechami albo spożywa prosto z opakowania. Smakowe jogurty są dobrym dodatkiem do placków i naleśników. Jogurt kokosowy można wykorzystać jako sos do orientalnych dań czy zup – zastąpi wówczas mleczko kokosowe.
Jogurt roślinny o bardzo neutralnym smaku można wykorzystać do przygotowania sosu tzatziki i podać razem z plackami ziemniaczanymi, zapiekanymi warzywami czy jako dodatek do sałatki.
Gdzie kupić jogurt roślinny?
Obecnie rynek produktów wegańskich bardzo się rozrasta, a na sklepowych półkach jest ich coraz więcej. Wegańskie jogurty można znaleźć w każdym dużym markecie, a także w większości niewielkich, osiedlowych sklepików. Można je kupić także przez internet – w sklepach ze zdrową żywnością, produktami ekologicznymi albo wegańskimi. Cena jogurtu to zwykle 3-4 złote za 100-150 g. Można także kupić większe opakowanie, zwykle są one zdatne do zużycia do 5 dni po otwarciu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.