Kalafior, ziemniaki i cebula zmniejszają ryzyko wystąpienia raka
Jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka, posłuchaj naukowców i zacznij jeść duże ilości białych warzyw.
1. Zmniejszyć ryzyko
Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Zhejiang wykazały, że spożywanie kalafiora, ziemniaków i cebuli zmniejsza szanse na rozwinięcie się nowotworu w żołądku. Natomiast piwo, alkohol wysokoprocentowy, sól i żywność przetworzona wpływają na zwiększenie tego ryzyka.
Badacze odkryli, że kapusta, jarmuż i seler również mają właściwości chroniące przed rozwojem nowotworu żołądka. Uważa się, że wszystkie te warzywa zawierają witaminę C, która działa jak czynnik przeciwutleniający, zwalczający stres komórkowy w żołądku.
Badania wykazały, że spożywanie około 50 gramów witaminy dziennie wpłynęło na spadek ryzyka rozwinięcia się raka o 8 proc. Naukowcy obliczyli, że jedząc 100 g owoców dziennie, możemy obniżyć zagrożenie średnio o 5 proc.
2. Zachorowalność
Na świecie od wielu dekad notuje się spadek zachorowalności na nowotwór żołądka, ale mimo to ten narząd wciąż jest jednym z najpowszechniej atakowanych przez raka. Jest też jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych.
Według Krajowego Rejestru Nowotworów średnia liczba zgonów z powodu raka żołądka w Polsce jest wyższa niż przeciętna w Europie. Mężczyźni w Polsce umierają z tego powodu o 25 proc. częściej niż wynosi średnia dla Europy, a kobiety około 10 proc. częściej.
Na chorobę w większości zapadają osoby po 50. roku życia, najczęściej jednak osoby starsze, po ukończeniu 65 lat. Zagrożenie wystąpienia choroby wzrasta wraz z wiekiem i mimo że częściej chorują mężczyźni, to kobiety częściej zapadają na nią w młodszym wieku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl