Kalorie w kotlecie schabowym i kotlecie mielonym - przygotowanie, kaloryczność
Kotlety często pojawiają się na naszych polskich stołach. Wiele osób kojarzy domowy obiad właśnie z kotletem schabowym lub kotletem mielonym. Zarówno kotlet schabowy, jak i kotlet mielony są daniami tradycyjnymi, dlatego nikt nie myśli o nich w kategoriach kalorii. Wiele osób wspomina je z sentymentem, ponieważ - choć zabrzmi to śmiesznie - prosty kotlet schabowy lub mielony kojarzy im się z domem rodzinnym, z mamą lub babcią, które robiły je najlepiej na świecie.
1. Kalorie w kotlecie schabowym i kotlecie mielonym - przygotowanie
Na ilość kalorii w kotlecie schabowym i kotlecie mielonym największy wpływ ma sposób ich przygotowania. Kalorie kotleta schabowego, jak i kotleta mielonego podbija smażenie na oleju. Można próbować obniżyć ilość kalorii poprzez odsączanie nadmiaru oleju na papierowym ręczniku, ale mimo wszystko ilość kalorii w smażonym kotlecie mielonym lub schabowym jest znaczna.
Kotlet schabowy i kotlet mielony można również udusić. W tej postaci na pewno będą one znacznie zdrowsze i delikatniejsze dla naszego żołądka. Uduszony kotlet schabowy i kotlet mielony będzie miał również mniej kalorii, ponieważ nie trzeba ich wówczas panierować, a powszechnie wiadomo, że mięso bez panierki ma mniej kalorii.
Kolejnym aspektem wpływającym na kalorie w kotlecie mielonym i kotlecie schabowym jest rodzaj mięsa, z jakiego przygotujemy danie. Kotlet mielony można wykonać z różnych rodzajów mięsa, warto zatem wybrać mielone mięso drobiowe, które jest zdrowsze i ma mniej kalorii. Jeśli chodzi o kotleta schabowego, tutaj ciężko jest oszukać i obniżyć jego kaloryczność zmieniając rodzaj mięsa. Klasyczny kotlet schabowy robi się z wieprzowiny. Dlatego zamiana mięsa sprawi, że zmieniamy cały sens tej potrawy. Jednak jeśli chcemy obniżyć kalorie w smażonym kotlecie, wówczas lepiej zastąpić schab filetem z kurczaka lub indyka.
Kalorie obiadu zawierającego kotlet schabowy lub kotlet mielony są wyższe, jeśli połączymy je z purée z masłem i śmietanką lub zasmażoną kapustą. Jeśli mimo wszystko nie chcemy rezygnować z tradycyjnej potrawy, najlepiej zastąpić ziemniaki ryżem lub kaszą, a zamiast zasmażanej kapusty zjeść np. surówkę z kiszonej kapusty lub mizerię z jogurtem naturalnym.
2. Kalorie w kotlecie schabowym i kotlecie mielonym - kaloryczność
Kotlet schabowy panierowany w bułce tartej i usmażony ma ok. 353 kalorie. Jeśli nie zależy nam na panierce, a dbamy o naszą linię, wówczas warto udusić kotlet schabowy, dzięki czemu obniżymy ilość kalorii w kotlecie schabowym. Uduszony kotlet schabowy ma jedynie 174 kalorie.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy można jeść smażone potrawy karmiąc piersią? - odpowiada mgr Aneta Kościołek
- Czy tłuste jedzenie wpływa na poziom glukozy? - odpowiada lek. Krzysztof Majdyło
- O czym świadczy bolesna biegunka po tłustym jedzeniu? - odpowiada lek. Paweł Baljon
Kotlet z wieprzowego mięsa mielonego ma jedynie 280 kalorii w 100 g. Jeśli zastąpimy mięso wieprzowe mięsem z indyka, smażony kotlet mielony będzie miał jedynie 157 kalorii. Jeśli jesteśmy na diecie i bardzo zależy nam na obcięciu ilości kalorii, pomyślmy o zmianie sposobu przygotowania. Okazuje się bowiem, że pieczenie obniża drastycznie ilość kalorii w kotlecie mielonym. Pieczony kotlet mielony z mięsa drobiowego z dodatkiem pieczarek ma jedynie 82 kalorie.