Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać? (WIDEO)
Nikogo nie trzeba przekonywać, że restauracje typu fast food serwują niezdrowe jedzenie. Jednak, gdy przyjrzymy się składowi i zawartości kalorii poszczególnych produktów, można się przerazić.
Jedna kanapka może mieć nawet kilkaset kalorii i choćby dlatego nie warto po nie sięgać. Obejrzyj materiał i zobacz, co można znaleźć w popularnych kanapkach. Duża kaloryczność. Hamburgery w tego typu sieciach lokali mają około 300 kalorii.
Popularna kanapka z podwójną wołowiną i żółtym serem zawiera prawie 580 kalorii. Tłuszcze i kwasy tłuszczowe nasycone. Kanapka z podwójną porcją mięsa zawiera aż dwadzieścia gramów tłuszczów i 9,4 kwasów tłuszczowych nasyconych.
Regularnie jadasz fast foody? W przyszłości możesz mieć problemy z cholesterolem. Węglowodany i cukry proste. Cukier tylko w napojach? W hamburgerze znajdziesz aż 30 gramów węglowodanów i 6,6 gramów cukrów prostych.
Wolisz wrapy? Te chrupiącym kurczakiem zawierają 56 gramów węglowodanów. Wszechobecna sól, znajdziemy ją w wielu daniach typu fast food.
Hamburger z podwójnym mięsem zawiera 2,6 g soli - to ponad pół łyżeczki. Warto zwracac uwage na serwowane w restauracji potrawy i wybierać te najzdrowsze, pozbawione dużej ilości kalorii, tłuszczu i soli.