Kapusta włoska - właściwości i zastosowanie

Do jej jedzenia namawiał sam Pitagoras. Warzywo docenili starożytni Rzymianie twierdząc, że to właśnie dzięki niemu mogą cieszyć się znakomitym zdrowiem i długim życiem. Jest zdrowsza i smaczniejsza niż kapusta biała, a właściwości leczniczych ma nie mniej niż kiszona. Do Polski trafiła dzięki królowej Bonie. To uniwersalne lekarstwo cenione od ponad 4 tys. lat, dlatego warto poznać jej prozdrowotne właściwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kapusty / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 5Liście kapusty

Kapusta włoska to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i cennego błonnika. Warzywo zawiera beta-karoten czyli prowitaminę A, mnóstwo witamin C i E, wapnia, który wzmacnia kości oraz potasu zapewniającego siłę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego. Znajduje się w niej również żelazo, magnez oraz miedź. Kapustę warto również jeść ze względu na zawartość silnych przeciwutleniaczy - antocyjanów zmniejszających ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworów.

/ 5Okłady z kapusty

Obraz
© Źródło: 123RF

W liściach włoskiej kapusty znajduje się siarka, która przyspiesza gojenie ran, a także korzystnie wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci. Okłady z kapusty mają silne działanie detoksykujące - pomagają pozbyć się szkodliwych substancji nagromadzonych w organizmie, a także leczą trądzik, katar, zaburzenia jelitowe, zatrucia pokarmowe, odmrożenia, opryszczkę, oparzenia oraz egzemę.

Umyte liście należy mocno rozwałkować lub zmiażdżyć tak, aby zaczęły puszczać soki - to właśnie w nich kryje się najwięcej zdrowotnych właściwości włoskiej kapusty. Warzywo należy przyłożyć do chorego miejsca i zabandażować je.

/ 5Działanie upiększające kapusty

Obraz
© Źródło: 123RF

Okłady z liści kapusty można również stosować w celach upiększających. Półgodzinna maseczka przygotowana wyłącznie z jej liści oczyści i zregeneruje skórę, poprawi mikrokrążenie oraz wygładzi naskórek. Liście przykładane do twarzy pomogą pozbyć się nerwobólu zęba. Sok z włoskiej kapusty, uzyskany za pomocą sokowirówki, jest polecany osobom chorym na cukrzycę oraz chorobę wrzodową. Z kolei płukanie sokiem gardła pomaga pozbyć się stanów zapalnych oraz bólu. To jednak nie koniec możliwych zastosowań kapusty włoskiej.

/ 5Sok z kapusty

Obraz
© Zdjęcie kapusty / Shutterstock

Warto wykorzystać również jej dobroczynny wpływ na serce. Przykładanie liści kapusty zmniejszy przekrwienie i ustabilizuje ciśnienie tętnicze. Dzięki okładom można pozbyć się też bólu mięśni, lędźwi, głowy, bezsenności, uczucia ciężkich nóg, czyraków, bólów menstruacyjnych, hemoroidów oraz dolegliwości nerek. Picie dwóch szklanek soku z włoskiej kapusty dziennie jest polecane osobom cierpiącym na depresję, kamicę, przemęczenie, odwapnienie, osłabienie oraz zapalenie oskrzeli czy szkorbut. Sok z dodatkiem czosnku i nasion dyni pomaga pozbyć się pasożytów z jelit.

/ 5Czy kapusta włoska jest ciężkostrawna?

Obraz
© Zdjęcie sałatki / Shutterstock

We włoskiej kapuście znajduje się również witamina K, która pomaga na krzepliwość krwi. Okłady że świeżych liści wykorzystuje się przy zapaleniach stawów, krwawych wylewach pod skórę, a także zwichnięciach. W Polsce panuje przekonanie, że kapusta jest ciężkostrawnym warzywem wywołującym wzdęcia i gazy. Wystarczy dodać do niej kminek lub majeranek, aby raz na zawsze zapomnieć o tych dolegliwościach.

Tak naprawdę najczęściej szkodzimy sobie sami. Dodając kapustę do dań mięsnych, takich jak gołąbki czy zasmażaną do golonki - sami czynimy ją ciężkostrawną. Świeża kapusta dodawana do sałatki czy kanapek wyścieli błonę śluzową przewodu pokarmowego substancjami kleistymi, które przyniosą ulgę np. przy zgadze czy uczuciu pieczenia w żołądku.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka