Karmią raka, zwiększają ryzyko cukrzycy. Pozbądź się już dziś

Nowe badania opublikowane na łamach BMJ wskazują, że spożywanie dużej ilości ultra przetworzonych produktów (UPF) zwiększa ryzyko ponad 32 problemów zdrowotnych, w tym raka, cukrzycy typu 2 i zaburzeń psychicznych.

Ultra przetworzona żywność zwiększa ryzyko aż 32 choróbUltra przetworzona żywność zwiększa ryzyko aż 32 chorób
Źródło zdjęć: © East News

W ten sposób karmisz raka

Lekarze szacują, że ponad połowa diety mieszkańców Wielkiej Brytanii i USA składa się z ultra przetworzonej żywności. W niektórych grupach wiekowych tego typu produkty stanowią 80 proc. posiłków, problem dotyczy przede wszystkim osób biedniejszych i młodych.

Tymczasem z obszernego przeglądu badań wynika, że dieta bogata w ultra przetworzoną żywność (UPF) szkodzi w zasadzie każdemu narządowi i układowi w naszym organizmie. Autorzy pracy przeanalizowali dane dotyczące blisko 10 milionów osób. Wnioski wskazują na wyraźny związek między dużą ilością ultra przetworzonej żywności w diecie a aż 32 schorzeniami. Na liście są wymieniane m.in. nowotwory, zaburzenia psychiczne, choroby układu oddechowego, układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego.

Napędza otyłość i zaburzenia psychiczne

Badacze odkryli, że u osób jedzących najwięcej tego typu dań ryzyko śmierci z powodu chorób serca było wyższe nawet o 40–66 proc. Znacznie częściej diagnozowano u nich otyłość, choroby płuc i zaburzenia snu.

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

 Jedzenie produkowane na przemysłową skalę skraca życie
Jedzenie produkowane na przemysłową skalę skraca życie © Getty Images

Na podstawie przeprowadzonej analizy naukowcy wyliczyli, że wyższe spożycie ultra przetworzonych produktów wiąże się z ok. 12 proc. większym ryzykiem cukrzycy typu 2. Zespół prowadzący badania z Uniwersytetu Deakin w Australii wykazał również o 22 proc. większe ryzyko zachorowania na depresję i o 21 proc. wyższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Znaleziono również nić powiązań między tego typu dietą a zwiększonym ryzykiem rozwoju astmy, chorób układu pokarmowego oraz niektórych nowotworów.

Eksperci wskazują, że szkodliwy wpływ ultra przetworzonej żywności wynika m.in. z tego, że zawierają ogromną ilość chemicznych dodatków, takich jak barwniki, słodziki i konserwanty, które wydłużają okres przydatności produktu.

Wykazano, że tego typu składniki negatywnie oddziałują na mikrobiom, zwiększają ryzyko zapalenia jelit i zaburzają reakcje metaboliczne. W dodatku w procesie przemysłowej obróbki związki wchodzące w skład tych produktów tracą większość pozytywnych właściwości, stąd niewielka zawartość witamin i błonnika.

- Wiele badań pokazuje również, że osoby spożywające dużo ultra przetworzonej żywności prowadzą również niezdrowy tryb życia, a zatem są w większym stopniu narażone na choroby - dodaje Gunter Kuhnle, profesor żywienia i nauki o żywności na University of Reading.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka