Spożywanie tylko jednej porcji przetworzonej żywności dziennie, zwiększa ryzyko zgonu o 9 proc.

Naukowcy alarmują o tragicznych konsekwencjach spożywania przetworzonej żywności. Tylko jedna porcja posiłku złożonego z fast foodów, słodyczy, chipsów czy słodkich napojów, może nawet o 9 proc. zwiększać ryzyko zgonu z powodu chorób serca.

Przetworzona żywność rujnuje organizm. Kolejne badania pokazują, jakie jest ryzykoPrzetworzona żywność rujnuje organizm. Kolejne badania pokazują, jakie jest ryzyko
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Przetworzona żywność skraca życie. Amerykanie wskazują na dane

Najnowsze badania opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" wskazują jednoznacznie na bezpośredni wpływ złej diety na rozwój chorób układu krążenia. Badacze z Uniwersytetu Nowojorskiego wzięli pod lupę dietę 3003 osób o średniej wieku 53 lata.

5,8 proc. biorących udział w obserwacji miało cukrzycę, a 19 proc. wysokie ciśnienie krwi, przy czym oba te schorzenia dotyczyły częściej osób spożywających dużo przetworzonej żywności.

Dieta uczestniczących w badaniu była oceniana za pomocą kwestionariusza żywieniowego, w którym zgłaszano częstość spożywania określonych pokarmów na przestrzeni ostatniego roku.

Produkty, które sieją spustoszenie w jelitach

Posiłki podzielono na pięć kategorii:

  • żywność nieprzetworzoną lub świeżą,
  • przetworzoną, w tym cukier i oleje,
  • przetworzoną, w tym żywność w puszkach,
  • ultra przetworzoną, w tym burgery typu fast food i chipsy,
  • jedzenie przygotowywane samodzielnie w domu.

Naukowcy zestawili dane dotyczące diety z informacjami dotyczącymi chorób, które wystąpiły u badanych na przestrzeni 18 ostatnich lat. W tym okresie odnotowano w badanej grupie m.in. 251 przypadków nagłej choroby sercowo-naczyniowej i 163 przypadki nagłej choroby wieńcowej.

Kolejny argument, by na zawsze zrezygnować z fast foodów
Kolejny argument, by na zawsze zrezygnować z fast foodów © Getty Images

Każda porcja ultra przetworzonej żywności zwiększa o 9 proc. ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych

Spożycie ultra przetworzonej żywności wiąże się z szeregiem schorzeń i problemów zdrowotnych. Może prowadzić do nadwagi, otyłości, nadciśnienia i rozwoju cukrzycy typu 2, ale również może się przyczynić się do rozwoju chorób serca.

Bania Amerykanów potwierdziły wcześniejsze przypuszczenia, że osoby, które spożywały najwięcej ultra przetworzonej żywności, były bardziej narażone na ciężkie problemy sercowo-naczyniowe. Naukowcy wyliczyli, że każdy taki posiłek oznacza o 7 proc. większe ryzyko rozwoju ciężkiej choroby sercowo-naczyniowej, 9 proc. wzrost ryzyka choroby wieńcowej i o 9 proc. większe ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Naukowcy zauważają, że przetwarzanie zmienia strukturę żywności. Co ważne, w świetle badań Amerykanów, groźne jest nie tylko spożywanie fast foodów, ale również napojów gazowanych, słodkich lub pikantnych pakowanych przekąsek, lodów, słodyczy i większości pieczywa produkowanego przemysłowo.

"Spożycie ultra przetworzonej żywności stanowi ponad połowę dziennej liczby kalorii w diecie przeciętnego Amerykanina i taka żywność jest coraz częściej konsumowana na całym świecie" - podkreśla Filippa Juul, główna autorka badania.

Autorzy badania podkreślają, że jednym ze sposobów wprowadzenia zdrowych nawyków jest ułatwienie dostępności do zdrowej, mało przetworzonej żywności, bo dla wielu osób jest ona po prostu za droga.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka