Kasza a odchudzanie
Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także węglowodanów i błonnik. Indeks glikemiczny kasz jest niski, dlatego też zalecane są one w odchudzaniu, jak również diabetykom.
W tym artykule:
Rodzaje kasz
Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie ze wszystkich rodzajów zbóż. Najczęściej w tym celu stosuje się jęczmień, grykę, proso i ryż.
W zależności od stopnia obróbki i wielkości ziaren zbóż, kasze podzielono na trzy grupy:
- drobne - np. kasza perłowa, manna, kuskus,
- łamane – kasze o większym stopniu rozdrobnienia, uzyskane poprzez pocięcie lub połamanie obłuskanego ziarna, np. kasza jęczmienna łamana, kasza krakowska,
- krupy – uzyskuje się je przez obłuszczenie i ewentualne polerowanie ziarna, zachowując jego kształt, np. pęczak, kasza gryczana, jaglana.
Kasza - niezbędna w diecie kobiet i osób dbających o linię
Kasza gryczana charakteryzuje się dużą zawartością białka, tłuszczu, a także witamin B1 i PP. Stanowi dobre źródło wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi.
Kasza jęczmienna dzieli się na trzy typy: pęczak, perłowa i łamana. Zalecana jest w szczególności w chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy oraz przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi.
Kasza kukurydziana jest bogata w błonnik oraz beta-karoten. Zalecana jest w celiakii i nietolerancji glutenu.
Kasza manna charakteryzuje się niską zawartością błonnika oraz witamin i soli mineralnych w porównaniu do innych kasz. Jest bogata w skrobię i jod.
Kuskus to doskonałe źródło białka (13 g/100 g) i węglowodanów (72 g/100 g), posiada mało tłuszczu (2 g/100 g) zawierającego dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kuskus jest doskonałym źródłem żelaza.
Kasza w diecie odchudzającej
Kasze są źródłem wielu substancji odżywczych, jak np. węglowodany, a także witamin z grupy B i żelaza. Do najbogatszych w składniki odżywcze zaliczane są kasze gryczane i jęczmienne łamane.
Kasze zalecane są w dietach odchudzających, gdyż są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, jak również błonnika, co sprawia, że posiadają niski indeks i ładunek glikemiczny. Dzięki temu po ich spożyciu nie występują wahania glukozy we krwi, przez co dużej odczuwamy sytość i nie występuje potrzeba podjadania.
W dietach odchudzających szczególnie polecana jest kasza gryczana, jak i jęczmienna. Natomiast niewskazana jest kasza manna, gdyż sprzyja tyciu.
Otrzymywane z owsa płatki owsiane wzmacniają organizm, a w chłodne dni rozgrzewają. Zalecane są w odchudzaniu, bowiem zmniejszają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu w jelitach.
Jednakże kasze bardzo często są podawane z tłustymi mięsnymi sosami zabielanymi śmietaną, dlatego też kaloryczność takiego dania wzrasta. Kasze dobrze się komponują z warzywami gotowanymi na parze lub w wodzie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.