Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm
Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości witaminy B1, B2 i P i kwas foliowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, nie posiada glutenu dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię.
Kasza gryczana - oczyści organizm z toksyn
Kaszę gryczaną uważa się za jedną z najzdrowszych kasz. Nie zakwasza organizmu, a wręcz przeciwnie: odkwasza go. Zalecana jest osobom mającym kłopoty z pracą jelit, układem krążenia i chorującym na serce. Dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga leczenie anemii. Kaszę gryczaną zalecana się kobietom w ciąży i karmiącym piersią
Kasza gryczana - przygotowanie
Kaszę gryczaną należy gotować sposobem tradycyjnym. Warto pamiętać, by przed ugotowaniem przepłukać ją kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do garnka o grubym dnie trzeba wlać dwie szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i dodać sól do smaku. Następnie, do naczynia z wodą należy dodać szklankę kaszy gryczanej i gotować pod przykryciem, najlepiej na małym ogniu. Po napęcznieniu ziaren kaszę gryczaną zdjąć z ognia.
Kasza gryczana - produkt dla cukrzyków i anemików
Kasza gryczana ze względu na dużą zawartość potasu polecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby serca. Ziarna bogate w witaminę B korzystnie wpływają na samopoczucie i zmniejszają stres, a z kolei witamina E zapobiega niedokrwistości.
Rodzaje kaszy gryczanej
Rozróżnia się dwa rodzaje kaszy gryczanej: prażoną cechującą się intensywnym orzechowym smakiem i nieprażoną, która charakteryzuje się jasnym kolorem i łagodnym smakiem. Ta pierwsza, posiada mniej wartości odżywczych i jest mniej lekkostrawna od kaszy nieprażonej. Oprócz powyższych typów kaszy, dostępna jest także kasza krakowska, czyli rozdrobniona, idealna do sosów i mięs.
Dawne dzieje kaszy gryczanej
Kasza gryczana na ziemiach polskich była znana i ceniona już wieki temu, przed wprowadzeniem ziemniaków i ryżu. Swoją popularność zyskała na Lubelszczyźnie, gdzie nadziewano nią pierogi i gotowano z niej zupy. Ziarna gryki wykorzystuje się też jako dodatek do mięs, sosów i mleka.