Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości witaminy B1, B2 i P i kwas foliowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, nie posiada glutenu dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię.

Obraz
Źródło zdjęć: © Kasza gryczana/123RF

/ 5Kasza gryczana - oczyści organizm z toksyn

Kaszę gryczaną uważa się za jedną z najzdrowszych kasz. Nie zakwasza organizmu, a wręcz przeciwnie: odkwasza go. Zalecana jest osobom mającym kłopoty z pracą jelit, układem krążenia i chorującym na serce. Dzięki dużej zawartości żelaza wspomaga leczenie anemii. Kaszę gryczaną zalecana się kobietom w ciąży i karmiącym piersią

/ 5Kasza gryczana - przygotowanie

Obraz
© Danie z kaszy gryczanej/123RF

Kaszę gryczaną należy gotować sposobem tradycyjnym. Warto pamiętać, by przed ugotowaniem przepłukać ją kilkakrotnie w zimnej wodzie. Do garnka o grubym dnie trzeba wlać dwie szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i dodać sól do smaku. Następnie, do naczynia z wodą należy dodać szklankę kaszy gryczanej i gotować pod przykryciem, najlepiej na małym ogniu. Po napęcznieniu ziaren kaszę gryczaną zdjąć z ognia.

/ 5Kasza gryczana - produkt dla cukrzyków i anemików

Kasza gryczana ze względu na dużą zawartość potasu polecana jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby serca. Ziarna bogate w witaminę B korzystnie wpływają na samopoczucie i zmniejszają stres, a z kolei witamina E zapobiega niedokrwistości.

/ 5Rodzaje kaszy gryczanej

Obraz
© Dziewczyna spożywa kaszę gryczaną/123RF

Rozróżnia się dwa rodzaje kaszy gryczanej: prażoną cechującą się intensywnym orzechowym smakiem i nieprażoną, która charakteryzuje się jasnym kolorem i łagodnym smakiem. Ta pierwsza, posiada mniej wartości odżywczych i jest mniej lekkostrawna od kaszy nieprażonej. Oprócz powyższych typów kaszy, dostępna jest także kasza krakowska, czyli rozdrobniona, idealna do sosów i mięs.

/ 5Dawne dzieje kaszy gryczanej

Obraz
© Gryka z mlekiem/123RF

Kasza gryczana na ziemiach polskich była znana i ceniona już wieki temu, przed wprowadzeniem ziemniaków i ryżu. Swoją popularność zyskała na Lubelszczyźnie, gdzie nadziewano nią pierogi i gotowano z niej zupy. Ziarna gryki wykorzystuje się też jako dodatek do mięs, sosów i mleka.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka