Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym oraz kwasy organiczne. Liście gryki wykorzystywane są w leczeniu żylaków, w tym także hemoroidów, oraz zapobieganiu krwawienia z nosa czy przewodu pokarmowego. Jednak prawdziwym źródłem zdrowia są ziarna gryki. Kasza gryczana to doskonały dodatek do dań, ale nie tylko jej walory smakowe są warte uwagi. Czy wiesz, dlaczego jest ona dobra dla zdrowia?
Kasza gryczana – bogactwo aminokwasów
Ziarna gryki są przede wszystkim cennym źródłem białka – kasza gryczana, w zależności od klimatu (im cieplejszy, tym lepiej), zawiera go od 10 do 16 proc. na 100 gramów. Jest to białko dobrze przyswajalne oraz bogate w unikalne aminokwasy, których nasz organizm sam nie wytwarza – lizynę oraz tryptofan. Niedobór tych białek egzogennych może powodować zanik mięśni i odwapnienie kości. Poza białkiem w kaszy odnajdziemy głównie węglowodany (69/100 g) i odrobinę tłuszczu (3 g).
Właściwości gryki
W przeciwieństwie do innych kasz, gryczana nie zakwasza organizmu. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać także osoby będące na bezglutenowej diecie. Dlaczego jeszcze warto włączyć grykę do swojego menu? To źródło wielu cennych dla układu nerwowego witamin (B1, B2, P i PP). Ponadto kasza to kopalnia składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, bor oraz jod.
Kasza gryczana dla nadciśnieniowców, anemików i cukrzyków
Ze względu na duże ilości potasu oraz małe ilości sodu, kasza gryczana polecana jest nadciśnieniowcom oraz osobom cierpiącym na choroby serca i układu krążenia. Żelazo, kwas foliowy i witamina E, które w niej odnajdziemy, zapobiegają niedokrwistości. Z kolei witaminy z grupy B łagodzą stres, poprawiają nastrój i pamięć. Kaszę gryczaną mogą spożywać także diabetycy – zawarta w niej skrobia łagodnie podnosi poziom glukozy we krwi.
Źródło błonnika pokarmowego
Badania opublikowane na łamach "American Journal of Gastroenterology" ujawniły, że regularne jedzenie kaszy gryczanej może przeciwdziałać**powstawaniu kamieni żółciowych. Kasza gryczana dostarcza błonnika pokarmowego – w 100 gramach produktu znajduje się go ok. 6 gramów, co w 25 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Taka zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi, poza tym jego spożycie daje uczucie sytości** oraz zmniejsza poziom wchłaniania składników pokarmowych. Ma to duże znaczenie dla osób cierpiących na nadwagę czy otyłość.