Trwa ładowanie...

Kawa chroni przed rakiem wątroby i jelit. Odważne stanowisko australijskich naukowców

Często można się spotkać ze stanowiskiem, że kawa szkodzi zdrowiu. Australijscy naukowcy są innego zdania i przekonują, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby: "Gdyby wszyscy pili dwie filiżanki kawy dziennie, to byłoby mniej zachorowań".

Zobacz film: "Kawa przedłuża życie. Sprawdź, ile filiżanek powinniśmy pić dla zdrowia"

1. Kawa obniża ryzyko zachorowania na raka

W Polsce, w 2016 roku wprowadzono kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych.

Australijscy naukowcy przeprowadzili szereg badań, z których wynika, że codzienne picie dwóch filiżanek kawy zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby o 38 proc. i śmierci o 46 proc. w przypadku czterech filiżanek jest no nawet 41 proc. i 71 proc.

Kawa chroni przed rakiem. Odważne stanowisko australijskich naukowców
Kawa chroni przed rakiem. Odważne stanowisko australijskich naukowców (GettyImages)

Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zachorowań na raka wątroby i picia kawy z rejestru chorób Global Burden of Disease 2016. Okazało się, że gdyby wszyscy na świecie pili dwie filiżanki kawy dziennie, to w 2016 roku byłoby o ok. 450 tys. mniej zgonów z powodu raka wątroby. Wyniki badań zostały opublikowane w Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Autorzy badań twierdzą, że powinno się zwiększyć spożywanie kawy każdego dnia. Okazuje się bowiem, że składniki znajdujące się w kawie mogą przeciwdziałać rozwojowi raka wątroby. Naukowcy jednak zaznaczają, że wyniki badań wymagają potwierdzenia w badaniach klinicznych.

2. Kawa a profilaktyka raka

Już podczas konferencji "Kawa - wschodząca gwiazda prewencji chorób" w 2018 roku, prof. dr hab. Mirosław Jarosz powiedział, że kawa wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny. Zawiera ona wiele różnych bioaktywnych związków, chroniących komórki przed uszkodzeniami. Związki te działają, zapobiegając m.in.: miażdżycy, udarowi, zawałowi serca, nowotworom złośliwym oraz zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Prof. Jarosz twierdzi, że kawa ma udowodnione działanie w leczeniu raka jelita grubego. Chorzy poddawani chemioterapii, którzy spożywali co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, są mniej narażeni na ryzyko zgonu aż o 52 proc.

Zobacz także: 21 zaskakujących korzyści z picia kawy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.