Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Marianna Hall

Kawa może chronić przez chorobami wątroby?

Avatar placeholder
25.08.2017 16:25
Kawa może chronić przez chorobami wątroby?
Kawa może chronić przez chorobami wątroby? (123RRF)

Naukowcy od lat spierają się, czy picie kawy jest szkodliwe dla zdrowia. Do niedawna twierdzili, że „mała czarna” może zwiększać ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego. Jednak z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że nie ma związku pomiędzy tym nowotworem a piciem kawy. Okazało się natomiast, że napój chroni przed stłuszczeniem, zwłóknieniem i marskością wątroby, a u osób już dotkniętych tymi chorobami spowalnia ich rozwój.

123 RF/ Filiżankia kawy
123 RF/ Filiżankia kawy

1. Wystarczy jedna porcja dziennie

Choroby wątroby to jedna z częstszych przyczyn przedwczesnych zgonów w Polsce. Na dodatek liczba zachorowań wciąż rośnie i ma to związek już nie tylko ze spożywaniem alkoholu, jak się powszechnie uważa, ale coraz częściej także ze złym odżywianiem i otyłością.

Poza marskością i stłuszczeniem, dużym problemem są także choroby wirusowe. Wirusowe zapalenie wątroby typu A, B i C może prowadzić do trwałego uszkodzenia tego organu, a także zwiększa ryzyko nowotworu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Według ustaleń ekspertów z WHO, picie około sześciu filiżanek espresso, cappuccino lub trzech dużych kaw dziennie może zapobiec niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby nawet u osób otyłych i z nadwagą. Z raportu wynika również, że ryzyko zachorowania na raka wątroby zmniejsza się o 15 proc. nawet wtedy, kiedy pijemy tylko jedną kawę dziennie.

Naukowcy nie są pewni, dlaczego kawa pomaga zapobiegać chorobom wątroby. Jednak jest coraz więcej dowodów na to, że paraksantyna, która powstaje w organizmie człowieka w wyniku rozkładu kofeiny, spowalnia rozrost komórek odpowiedzialnych za uszkodzenia wątroby. Dwa inne związki zawarte w kawie – kahweol i kafestol - również odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób tego organu.

2. Kawa nie taka zła

Wcześniejsze badania wykazały, że picie kawy może obniżyć ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego, schorzeń serca, choroby Parkinsona i cukrzycy typu 2. Jednak lekarze jednocześnie ostrzegają, by nie dostarczać organizmowi więcej niż 400 mg kofeiny dziennie, co stanowi równowartość pięciu filiżanek espresso.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze