Kawa rozpuszczalna – czy rzeczywiście nie powinniśmy jej pić?

Budzisz się rano, zaspany z trudem podążasz do kuchni, marząc jedynie o filiżance małej czarnej. Otwierasz szafkę, a twoja ulubiona kawa się skończyła. Z braku laku sięgasz więc po kawę rozpuszczalną – czy słusznie?

Niektórzy zarzucają jej, że nie jest kawą, a jedynie jej chemicznym substytutem, po który nie należy sięgać. Inni nie mogą jej przełknąć, ze względu na specyficzny smak. A jeszcze inni uważają, że kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od kawy sypanej. Kto ma rację?

Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, która kawa jest zdrowsza: rozpuszczalna czy 3w1?

Zobacz także: Łapie cię choroba? Dodaj miód i wypij przed snem. Rano będziesz jak nowo narodzony

Obraz
Źródło zdjęć: © 123rf.com
Aleksandra Miłosz

/ 5Kawa rozpuszczalna

Ku zdziwieniu niektórych, kawa rozpuszczalna wcale nie jest sztucznym, chemicznym wytworem. Wręcz przeciwnie – wytwarzana jest z ziaren "prawdziwej kawy". Powstaje na 2 sposoby. Jednym z nich jest proces liofilizacji, czyli pozbycia się wody z ziaren kawy poprzez ich wymrożenie. Zaparzone ziarna chłodzi się w temperaturze - 40-50 st. Celsjusza, a powstały lód usuwany jest z powierzchni ziaren. Następnie ziarna poddaje się mieleniu. Potem wystarczy je jedynie zalać wrzątkiem.

Drugim sposobem jest przygotowanie kawowego naparu, a następnie odparowanie go powietrzem o bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób powstaje suchy proszek kawy rozpuszczalnej. Oba sposoby tworzenia kawy sprawiają, że ma ona niezwykle długą przydatność do spożycia. To dzięki nim doceniana jest też za szybkość przygotowania – w przeciwieństwie do kawy z fusami – nie trzeba jej parzyć i nadaje się do picia od razu po zalaniu wrzątkiem.

Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się, kiedy najlepiej pić kawę

/ 5Słaba jakość kawy

Skoro kawa rozpuszczalna to nic innego jak wysuszone i zmielone ziarna kawy, to dlaczego jej smak odstręcza wielu konsumentów, którzy nie wyobrażają sobie jej picia? Wszystko przez to, że zazwyczaj nie jest produkowana z ziaren wysokiej klasy, a przetworzeniu zostają poddawane najtańsze gatunki ziaren. To dlatego jej smak nie jest tak intensywny i głęboki, jak ten ze świeżo parzonej czarnej kawy.

Co więcej, jako konsumenci nie jesteśmy o tym poinformowani przez producenta. Na żadnym z opakowań kawy rozpuszczalnej nie znajdziemy oznaczeń dotyczących tego, z jakiego gatunku kawy została ona wytworzona.

Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego przekonasz się, jak wygląda jedno z najgorszych połączeń żywieniowych

Zobacz także: Sprawdź, jak wysokie ciśnienie atmosferyczne wpływa na twoje ciało

/ 5Zdrowa czy niezdrowa?

Chociaż zdarza się, że producenci dodają do kawy rozpuszczalnej emulgatory, stabilizatory, oleje roślinne i barwniki, to pamiętajmy, że jest to wciąż kawa. Jednak nawet gdy nie ma w sobie żadnych dodatkowych substancji, procesy jej tworzenia wpływają na to, że może negatywnie wpływać na nasz organizm.

- Szczególną uwagę należy zwrócić na wszystkie dodatki w mieszankach typu 2w1 czy 3w1 - zdecydowanie lepiej ich unikać - mówi dietetyk, Robert Lipert.

Kawa rozpuszczalna jest bogata w akrylamid - związek chemiczny, któremu zarzuca się działanie kancerogenne. Substancja ta powstaje naturalnie w produktach żywnościowych poddawanych oddziaływaniu wysokiej temperatury. Chociaż odkryto go stosunkowo niedawno, eksperci twierdzą, że jego działanie może, ale nie musi, powodować rozwój nowotworu.

Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się, jak poprawnie przygotowywać kawę

/ 5Tak dla ciśnieniowców

Kawa rozpuszczalna zawiera dużo mniejsze ilości kofeiny niż mielone. To oznacza, że jest znacznie bezpieczniejsza dla osób z nadciśnieniem, ponieważ nie powoduje nagłego pobudzenia.

Podczas gdy kubek kawy parzonej zawiera nawet 100 mg kofeiny, taka sama porcja kawy rozpuszczalnej to tylko 30 mg. Jednak podobnie jak w przypadku kawy parzonej – warto zachować umiar.

Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się, które produkty pozbawiają cię energii

/ 5Pić czy nie pić?

Do tej pory nie przeprowadzono żadnych badań, które miałyby udowodnić, że kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla naszego zdrowia.

Z pewnością okaże się bardziej praktyczna, biorąc pod uwagę sposób przygotowania i trwałość.

- Jednak podobnie jak w przypadku czarnej kawy parzonej, warto pić ją z umiarem, ponieważ może szkodzić – tak, jak wszystko w nadmiarze - dodaje dietetyk.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka