Kiedy jadalne grzyby stają się trujące? Błędy, które popełniają Polacy
1 z 8Czas na grzybobranie
Trwa sezon na grzyby. Mieszkańcy Polski tłumnie wybierają się na wędrówki do lasu. Nie tylko w celu odprężenia, ale też po toi, by przynieść do domu cenne okazy. W koszykach królują kozaki, prawdziwki i maślaki.
Na pewno każdy z nas zna przynajmniej jednego "grzybowego specjalistę". Osobę, która od lat przywozi z lasu pełne koszyki grzybów, a później robi z nich pyszne sosy i przetwory. To właśnie z takim ekspertem najlepiej chodzić po lesie. Wtedy podczas grzybobrania czujemy się bezpiecznie. Grzyby można również sprawdzić w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.
Niestety, co roku słyszymy o przypadkach zatrucia grzybami. Również tych śmiertelnych. Przyczyną nie zawsze jest jednak spożycie trującego gatunku grzyba. Istnieją błędy, które Polacy nagminnie popełniają. To właśnie one prowadzą do tego, że jadalne grzyby stają się trujące.
Co robimy źle?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź też: Roślina, którą musisz mieć w sypialni. Będziesz spać jak dziecko