Kiedy jadalne grzyby stają się trujące? Błędy, które popełniają Polacy

Trwa sezon na grzyby. Mieszkańcy Polski tłumnie wybierają się na wędrówki do lasu. Nie tylko w celu odprężenia, ale też po toi, by przynieść do domu cenne okazy. W koszykach królują kozaki, prawdziwki i maślaki.

Na pewno każdy z nas zna przynajmniej jednego "grzybowego specjalistę". Osobę, która od lat przywozi z lasu pełne koszyki grzybów, a później robi z nich pyszne sosy i przetwory. To właśnie z takim ekspertem najlepiej chodzić po lesie. Wtedy podczas grzybobrania czujemy się bezpiecznie. Grzyby można również sprawdzić w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

Niestety, co roku słyszymy o przypadkach zatrucia grzybami. Również tych śmiertelnych. Przyczyną nie zawsze jest jednak spożycie trującego gatunku grzyba. Istnieją błędy, które Polacy nagminnie popełniają. To właśnie one prowadzą do tego, że jadalne grzyby stają się trujące.

Co robimy źle?

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Sprawdź też: Roślina, którą musisz mieć w sypialni. Będziesz spać jak dziecko

Grzybobranie to jedno z ulubionych zajęć PolakówGrzybobranie to jedno z ulubionych zajęć Polaków
Źródło zdjęć: © Grzybobranie to jedno z ulubionych zajęć Polaków [123rf]
Magdalena Bury

/ 6Plastikowe reklamówki i plastikowe wiaderka

Chociaż w mediach nieustannie słyszymy o tym, by grzybów nie zbierać do reklamówek i plastikowych wiaderek, nadal popełniamy ten błąd. Tym samym narażamy swoje życie. Dlaczego?

Świeżo zebrane grzyby bez dostępu powietrza zaparzają się. W efekcie białko, które jest w ich składzie, ścina się i ulega rozkładowi. A wtedy często dochodzi do zatrucia.

Co zmienić? Grzyby zbierajmy tylko do koszyków wiklinowych. Są przewiewne, więc nie dojdzie w nich do procesu zaparzenia.

Zobacz też: Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt

/ 6Przetwarzanie następnego dnia

Młode grzyby są niewykształcone i nie różnią się od trujących okazów
Młode grzyby są niewykształcone i nie różnią się od trujących okazów © Młode grzyby są niewykształcone i nie różnią się od trujących okazów [123rf]

Zdarza się, że świeżo zebrane grzyby chowamy do lodówki, a dopiero następnego dnia zabieramy się za ich oczyszczanie i przetwarzanie. To kolejny duży błąd. Przechowywane w ten sposób mogą się po prostu zepsuć. A im większy jest grzyb, tym jego świeżość jest krótsza.

Z grzybów najczęściej przygotowujemy sosy, zupy i pierogi. Jeśli jednak nie chcemy wylądować na oddziale szpitalnym, zjadajmy je tego samego dnia, zaraz po zebraniu, oczyszczeniu i przyrządzeniu. Wielokrotne podgrzewanie lub zamrażanie zmienia ich strukturę. A to może okazać się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 6Grzyby dla dzieci, chorych i osób starszych

Kolejny błąd popełniany przez Polaków? Podawanie grzybów dzieciom poniżej ósmego roku życia. To produkty, których należy unikać w diecie najmłodszych. W składzie grzybów znajdziemy chitynę, czyli ciężkostrawny związek organiczny. Negatywnie wpływa on na układ pokarmowy.

To nie wszystko. Grzyby są pokryte śluzem, który potem może zajmować żołądek nawet przez trzy dni. Dopiero po tym czasie ulega strawieniu.

Właśnie dlatego lekarze i dietetycy odradzają spożywania grzybów osobom starszym i pacjentom zmagającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

/ 6Zbyt młode lub zbyt stare grzyby

Zbyt młode grzyby mogą być niebezpieczne
Zbyt młode grzyby mogą być niebezpieczne © Zbyt młode grzyby mogą być niebezpieczne [123rf]

Państwowa Inspekcja Sanitarna zwraca uwagę na fakt, że zatrucia zdarzają się również po spożyciu grzybów zbyt przejrzałych. W ich składzie znajduje się cholina, która w połączeniu z bakteriami może zmienić się w substancję toksyczną – podobną do tej w muchomorze czerwonym.

Zagrożeniem są też grzyby zbyt młode, niewykształcone. Takie łatwo pomylić z gatunkami trującymi, ponieważ zbytnio nie różnią się od siebie wyglądem.

/ 6Data ważności grzybów

Grzyby mogą poważnie zatruć
Grzyby mogą poważnie zatruć © Grzyby mogą poważnie zatruć [123rf]

Nieprawdą jest, że grzyby nie posiadają daty ważności. Wręcz przeciwnie – psują się tak szybko, jak mięso. Nie zamierzasz przygotować z nich obiadu? Od razu po zebraniu oczyść je, pokrój i wysusz bądź zamarynuj w occie.

Grzyby nie mogą długo leżeć. Każda kolejna godzina sprzyja namnażaniu się w nich toksycznych substancji. Zatruć możemy się również spodziewać, gdy przygotujemy je w niewłaściwy sposób. Chodzi o niedokładność przy myciu, zbyt krótkie gotowanie czy spożywanie na surowo.

/ 6Grzybowe przetwory

W przetworach z grzybów może kryć się jad kiełbasiany
W przetworach z grzybów może kryć się jad kiełbasiany © W przetworach z grzybów może kryć się jad kiełbasiany [123rf]

Jad kiełbasiany kojarzony jest najczęściej ze spożywaniem mięsa. Warto jednak wiedzieć, że do zatrucia toksyną botulinową może dojść w wyniku jedzenia grzybów. Substancja ta jest jedną z najsilniejszych neurotoksyn. Utrudnia prawidłową pracę narządu ruchu, co w rezultacie może skutkować poważnymi zaburzeniami oddychania.

W jaki sposób uniknąć tego rodzaju zatrucia? Przetwory należy gotować co najmniej trzy razy. Pierwszego i drugiego dnia słoiki trzymamy na ogniu przez godzinę, trzeciego - tylko przez pół godziny. Skąd przerwy w gotowaniu? Czas musi upłynąć, by szkodliwe przetrwalniki C. botulinum mogły przekształcić się w bakterie wrażliwe na temperaturę. Dopiero wtedy ulegną zniszczeniu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka